ROC Friese Poort introduceert de ingrediëntenbox voor online praktijkles

In maart 2020 vielen alle lessen van ROC Friese Poort in één klap uit vanwege de lockdown. Nog geen week later mochten ze weer. Maar dan digitaal. Knap lastig om thuis een praktijk­opleiding tot kok te volgen. Laat staan om les te geven. Creatieve praktijk­instructeurs Wilco Aardema en Nils van de Waerdt maakten van een last een lust. Samen met HANOS introduceerden ze ingrediënten­boxen waar leerlingen thuis mee aan de bak konden.

Maaltijd take-over

“Alles aan onze opleiding tot basis- of zelfstandig kok is praktisch. We waren de eerste week van de lockdown dus echt even uit het veld geslagen. Maar we herpakten ons snel. Onze eerste oplossing was makkelijk te realiseren: leerlingen nemen de maaltijden van hun ouders over. Ze mochten thuis de volledige maaltijd uitwerken die hun ouders bedacht hadden met de ingrediënten die in huis beschikbaar waren. Van macaroni tot gekookte aardappelen. Wel lullig als er kant-en-klare pizza op het menu stond”, lacht Wilco. “Die slimmerds hadden we er natuurlijk ook tussen.”

ROC Friese Poort
ROC Friese Poort

Out of the box denken

Langzaamaan raakte leerlingen in een sleur van thuis alleen koken. Het werd tijd om weer klassikaal te werken. Dus belde ik HANOS: ‘Jullie hebben waarschijnlijk niks te doen. Wat kunnen we voor elkaar betekenen?’ Zo ontstond het idee van de ingrediëntenbox. Een HANOS-doos vol ingrediënten en bijbehorende recepten voor twee weken. De allereerste boxen zijn zelfs ingepakt door HANOS.”

“In het begin waren studenten huiverig. ‘Moet ik met zo’n doos de bus in?’ Niet cool natuurlijk. De volgende uitdaging diende zich aan toen ze het recept uitwerkten: ‘Meneer, ik heb geen keukenmachine.’ Mijn tegenvraag was simpel: ‘Heb je handen?’ Het gesprek vervolgde met: ‘Ja, maar ik heb ook geen bekken. Er staat een bekken in het recept.’ ‘Dan moet je creatief zijn, pak een pan’, antwoordde ik. Al snel werden leerlingen zelfstandiger. Opeens zag ik een leerling het cakebeslag met vier vorken kloppen in plaats van een garde. Geweldig.”

Leren van elkaar

In tegenstelling tot de lessen op school, stonden de leerlingen thuis niet zij aan zij te werken. Toch leverde het individuele aspect leuke klassikale gesprekken op. Nils: “Hoe kan het dat het brood bij de ene wel lukt en bij de ander niet? Vaak heeft diegene dan zout op zijn gist gegooid. Het is leuk om daar met elkaar over te sparren. Dan is het leerproces voor de een ook een les voor de ander.”

ROC Friese Poort
ROC Friese Poort

Mooie verhalen

Nils: “Via de webcam zag ik regelmatig ouders op de achtergrond bij leerlingen. Of ze keken met hun zoon of dochter mee, of ze stonden op de achtergrond de afwas te doen. Ze waren heel betrokken. Soms grapte ik ook via Teams: ‘Hey mama, niet met de vingers door het beslag hè!?’ Ook broertjes en zusjes sloten regelmatig aan. Heel gezellig. Soms werden zelfs de buren erbij betrokken. Dan belden enthousiaste leerlingen bij de buren aan voor bijvoorbeeld een bepaald type mes of zeef. Als bedankje kreeg de buurman dan een stukje brownie of iets anders dat we maakten.”

Out of the box

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Out of the box’, met verhalen van foodprofessionals die de meest creatieve manieren bedachten om te overleven. Ontdek originele oplossingen, concepten en ideeën. Van speciaalbier bezorgen op de fiets tot de luxe hapjespan voor de rijsttafel aan huis.

Verder lezen

» Restaurant Kelsbekerhof brengt en haalt er alles uit
Belgische ondernemer Geert Boonen ontdekte na dertig jaar ondernemen een heel ander leven met meer vrijheid én omzet. De verplichte lockdown was voor hem een geluk bij een ongeluk. Naast restaurant-feestzaal Kelsbekerhof startte hij samen met zijn vrouw An ook als cateraar en traiteur.

» AnyTyme Toscane verdubbelt de omzet met gesloten deuren
Nadat ondernemers en broers Gabriël en Michel Oral de zitplekken van Anytyme Toscane ombouwden tot een ruimere keuken, verdubbelde de omzet. Dat is deels te danken aan hun grotere keukencapaciteit, maar zeker ook aan de eigentijdse menukaart. “Wij zijn jong en ambitieus, dat zie je terug in de gerechten.”

» Café Servaas brengt de kroeg naar huis
‘Als gasten niet naar mij komen, kom ik wel naar hen’, besloot Stefan Hagens toen zijn Café Servaas in Maastricht gedwongen dicht moest. Hij bedacht een combinatie van zijn liefde voor speciaalbier, fietsen en de gasten. Nog geen week later bezorgde hij op de fiets speciaalbieren van Maastricht tot aan Arnhem.