Café Servaas brengt de kroeg naar huis

“Ik verveelde me dood”, vertelt Stefan Hagens over de eerste weken dat zijn Café Servaas in Maastricht gedwongen dicht moest. “Al heel snel ging de knop om: ik ga iets doen waar ik blij van word. Dat werd een combinatie van mijn liefde voor speciaalbier, fietsen en mijn gasten.” Nog geen week later bezorgde hij op de fiets speciaalbieren van Maastricht tot aan Arnhem.

Bier bezorgen op de fiets

“Bier bij mensen thuisbezorgen is natuurlijk niks nieuws. Dus het idee kon ludieker. Daarom deed ik de belofte: ik bezorg alle bieren zelf bij de mensen thuis, waar ze ook wonen in Nederland. Het enige wat ik extra vroeg was 50 cent per gefietste kilometer tot aan de voordeur. Dus prima als je mij naar Groningen laat fietsen voor vier biertjes, maar dat kost je dan wel bijna tweehonderd euro. De langste trip werd de tocht naar een plaatsje bij Arnhem via Beek, Someren en Eindhoven. “In 8,5 uur heb ik meer dan 200 kilometer gefietst, 4 bierpakketten bezorgd en zo’n 5000 calorieën verbrand.”

Café Servaas
Café Servaas

Het café aan huis

De originele bezorgactie was ook dé manier om de voorraad te verkopen. “Zonde om goede speciaalbieren door het putje te gooien, toch? Daarom kozen gasten niet zelf, maar stelden wij op basis van een voorgesprek een passend assortiment voor ze samen. Dat gaf direct een leuke persoonlijke touch. Aan de voordeur lichtte ik de bieren toe of kregen ze er een briefje met uitleg bij. Voor de complete beleving bedrukten we het pakket met een QR-code naar onze Spotify-afspeellijst. Zo dronken gasten onze bieren, gebracht door hun vertrouwde gastheer, met bekende muziek uit Café Servaas op de achtergrond.”

Café Servaas op de kaart

Met het bezorgen van speciaalbier is Stefan inmiddels gestopt. “Het was prima omdat we de tijd hadden, maar te tijdrovend om het er nu nog naast te doen. Maar als vandaag een gast belt met de vraag of hij nog een bierpakket kan krijgen, dan regel ik dat natuurlijk.” Al die kilometers van Stefan hebben de financiële schade helaas niet kunnen goedmaken. Toch kijkt hij terug op een bijzondere periode. “We zijn als team niet bij de pakken neer gaan zitten en persoonlijk heb ik de mooiste plekken in en om Maastricht ontdekt waar ik anders nooit zou komen. Daarnaast heeft de actie Café Servaas mooie publiciteit opgeleverd.”

Café Servaas

Out of the box

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Out of the box’, met verhalen van foodprofessionals die de meest creatieve manieren bedachten om te overleven. Ontdek originele oplossingen, concepten en ideeën. Van speciaalbier bezorgen op de fiets tot de luxe hapjespan voor de rijsttafel aan huis.

Verder lezen

» Restaurant Poppe brengt de open keuken naar buiten
“Natuurlijk hadden we onze tijd kunnen uitzitten met afhalen en bezorgen. Maar wij waagden een sprong in het diepe.” Tussen de drukte van de tijdelijke traiteur-, afhaal- en bezorg­diensten door realiseerde chef-kok Vincent Knol samen met het team van Restaurant Poppe in Apeldoorn een complete buitenkeuken gebouwd in zeecontainers. “Investeren in tijden van crisis is spannend, maar ondernemen betekent ook lef hebben.”

» Chi Ling brengt de rijsttafel naar de eettafel
Dankzij jarenlange ervaring met afhaalmaaltijden had Chinees Specialiteiten Restaurant Chi Ling in de eerste lockdown een flinke voorsprong op de rest. “Maar in de tweede lockdown bood zo’n beetje elke horecazaak afhaal of bezorging aan.” Dus besloot ondernemer Ang-Jong Hu het anders te doen en introduceerde hij een luxe rijsttafel, gepresenteerd en geleverd in een chique warmhoudpan.

» ROC Friese Poort introduceert de ingrediëntenbox voor online praktijkles
Met ingang van de lockdown begin 2020, moesten ook de leerlingen van ROC Friese Poort naar huis. Nog geen week later startten de digitale lessen. Knap lastig om thuis een praktijk­opleiding tot kok te volgen. Laat staan om les te geven. Creatieve praktijk­instructeurs Wilco Aardema en Nils van de Waerdt maakten van een last een lust. Samen met HANOS introduceerden ze ingrediënten­boxen waar leerlingen thuis mee aan de bak konden.