Restaurant Kelsbekerhof brengt en haalt er alles uit

Een geluk bij een ongeluk. Zo omschrijft de Belgische ondernemer Geert Boonen de verplichte sluiting. Samen met zijn vrouw An Kemps startte hij naast hun restaurant-feestzaal Kelsbekerhof ook als cateraar en traiteur. Hij ontdekte na dertig jaar ondernemen een heel ander leven met meer vrijheid én omzet. “Maatschappelijk gezien was de lockdown een ramp, maar commercieel gezien mag corona wat mij betreft terugkomen.”

Ruimte voor nieuwe ideeën

Tot aan corona kenden Geert en zijn vrouw maar één werkwijze: keihard werken. Op hun achttiende startten ze als klein eetcafé in Nieuwerkerken. Dertig jaar later is hun ‘uit de hand gelopen hobby’ uitgegroeid tot een groot restaurant met meerdere feestzalen. Tot ook zij moesten afremmen vanwege de verplichte sluiting in maart 2020. De rust bracht hem nieuwe ideeën, maar ook onrust. “Ik moet bezig zijn. We hadden net een feestzaal omgebouwd tot bistro toen het idee kwam om daar een winkel te beginnen. Ik voelde aan alles dat de horecasluiting nog wel even zou duren.”

Restaurant Kelsbekerhof
Restaurant Kelsbekerhof

De winkel blijft

Na een maand verbouwen openden Geert en An op 2 april 2020 hun winkel met verse hedendaagse maaltijden van tussen de acht en twintig euro. Een goede keuze, bleek vrijwel direct na opening. “We verkochten tegen de vierhonderd gerechten per dag. Ongelooflijk. Ik had minder personeelskosten, minder elektriciteitskosten en een lager btw-percentage. Zo kan het ook.”

Zelfs nu de horeca weer geopend is, blijkt de winkel een blijvertje. Gasten weten Kelsbekerhof ook te vinden voor een avondje ‘thuis uit eten’. “Ik post elke dag een nieuwe dagschotel op Facebook. Vandaag is dat het vispannetje voor twaalf euro. Het is belangrijk om up-to-date te blijven. Je wilt mensen hongerig houden.”

Zij geloven in mij

“Ondernemen is altijd een stap voorblijven. Niet te veel in je eigen straatje hangen. Ik bekijk alles commercieel. Gasten bepalen grotendeels mijn kaart. U roept, ik kook. En soms waag ik een sprong in het diepe, zoals met de winkel. Dat gaat makkelijker nu ik ouder ben. Als je twintig bent valt het niet mee om mensen mee te krijgen en een team aan te sturen dat ouder is dan jijzelf. Nu ik vijftig ben, heb ik mijn sporen meer verdiend. Ik heb een geweldig team van personeelsleden en partners om me heen verzameld. Dat is misschien wel het belangrijkste. Mensen om je heen die in je geloven. En een hele goede boekhouder”, knipoogt Geert.

Restaurant Kelsbekerhof

Verkoop op extra locaties

Als de mensen niet naar Kelsbekerhof komen, treffen ze de gerechten van Geert ook onderweg. Sinds de opening van de winkel levert hij ook gerechten bij de plaatselijke bakkerij en twee tankstations in de omgeving. “Ik heb ze zelf benaderd. Een nee heb ik, een ja kan ik krijgen. Tegen mijn verwachting in waren ze enthousiast. Ook voor hen blijkt het een leuk extraatje. Ik breng dagelijks verse maaltijden, wat ze niet verkopen brengen ze terug. De gerechten zijn zo verpakt dat ze nog enkele dagen goed blijven, de restanten verkoop ik hier in de winkel. Een win-win voor beide partijen.”


Restaurant Kelsbekerhof

Out of the box

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Out of the box’, met verhalen van foodprofessionals die de meest creatieve manieren bedachten om te overleven. Ontdek originele oplossingen, concepten en ideeën. Van speciaalbier bezorgen op de fiets tot de luxe hapjespan voor de rijsttafel aan huis.

Verder lezen

» AnyTyme Toscane verdubbelt de omzet met gesloten deuren
Nadat ondernemers en broers Gabriël en Michel Oral de zitplekken van Anytyme Toscane ombouwden tot een ruimere keuken, verdubbelde de omzet. Dat is deels te danken aan hun grotere keukencapaciteit, maar zeker ook aan de eigentijdse menukaart. “Wij zijn jong en ambitieus, dat zie je terug in de gerechten.”

» Café Servaas brengt de kroeg naar huis
‘Als gasten niet naar mij komen, kom ik wel naar hen’, besloot Stefan Hagens toen zijn Café Servaas in Maastricht gedwongen dicht moest. Hij bedacht een combinatie van zijn liefde voor speciaalbier, fietsen en de gasten. Nog geen week later bezorgde hij op de fiets speciaalbieren van Maastricht tot aan Arnhem.

» Restaurant Poppe brengt de open keuken naar buiten
“Natuurlijk hadden we onze tijd kunnen uitzitten met afhalen en bezorgen. Maar wij waagden een sprong in het diepe.” Tussen de drukte van de tijdelijke traiteur-, afhaal- en bezorg­diensten door realiseerde chef-kok Vincent Knol samen met het team van Restaurant Poppe in Apeldoorn een complete buitenkeuken gebouwd in zeecontainers. “Investeren in tijden van crisis is spannend, maar ondernemen betekent ook lef hebben.”