Chi Ling brengt de rijsttafel naar de eettafel

“Daar gaat onze voorsprong”, dacht ondernemer Ang-Jong Hu toen de horeca zich massaal op takeaway en delivery stortte. “De Aziatische restaurantsector was altijd een voorloper op het gebied van afhaal­maaltijden. Maar opeens konden de eetcafés en brasseries het ook.” Om zich met zijn Chinees Specialiteiten Restaurant Chi Ling in IJmuiden te onderscheiden, introduceerde Ang-Jong de partypan. Een luxe rijsttafel voor het hele gezin, gepresenteerd en geleverd in een chique warmhoudpan.

Thuis uit eten

Doordat Ang-Jong naast afhaal ook startte met bezorging, zag hij met eigen ogen wat de mensen thuis met zijn eten deden. “Mensen openden de zak op tafel, lieten de bakken op het inpakpapier staan en begonnen vrijwel direct met eten. Wat zonde. Dat is niet het uit-eten-gevoel wat ik bij de mensen thuis wil creëren.” Met dat in gedachten ging hij op zoek naar een manier op het eten thuis mooi te presenteren en warm te houden. Zo stuitte hij uiteindelijk op de partypan: een ronde gourmetschaal waar je op kunt bakken en eten op warm houdt.

Chinees Specialiteiten Restaurant Chi Ling
Chinees Specialiteiten Restaurant Chi Ling
 

Twee vliegen in één pan

Met trots presenteerde Chi Ling ‘de rijsttafel voor thuis’. Een luxe pan voor het hele gezin. Warm op te halen of thuis op te warmen. “Voor vijfenzestig euro bestel je een pan en ben je in één keer klaar. Geen rommel of afwas, wel een prachtige presentatie.” Om het voor de keuken behapbaar te houden, koos Ang-Jong voor één menu voor vier tot zes personen met luxe gangbare gerechten die je zonder problemen warm houdt. “Iedereen wilde in coronatijd tussen 17 en 19 uur eten. Dus dat betekende heel hard werken in een kort tijdsbestek. Daarom boden we ook maar één pan met alles erop en eraan. Wil je iets anders of extra’s, dan bestel je dat erbij. Da’s ook weer leuke extra omzet. En het mooie was: bijna niemand bestelde meer à la carte.”

Gepaste trots

Na de heropening van de horeca is Ang-Jong gestopt met de hapjespan. “Dat is niet te combineren naast de menukaart met meer dan 150 gerechten.” Maar dat wil niet zeggen dat de luxe rijsttafel voor thuis geen comeback maakt. Wie weet verrast Chi Ling gasten tijdens de feestdagen weer met dit concept. Op dit moment werken Ang-Jong en zijn team vooral toe naar de volledige heropening waarbij de zaak weer op volle toeren – met 160 zitplaatsen – mag draaien. Ondanks de zware tijden blikt hij met een goed gevoel en gepaste trots terug. “Zelfs in coronatijd hebben we de zaak staande weten te houden. Door niet achterover te leunen en te anticiperen vieren wij dit jaar ons 25-jarig bestaan.”

Chinees Specialiteiten Restaurant Chi Ling

Out of the box

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Out of the box’, met verhalen van foodprofessionals die de meest creatieve manieren bedachten om te overleven. Ontdek originele oplossingen, concepten en ideeën. Van speciaalbier bezorgen op de fiets tot de luxe hapjespan voor de rijsttafel aan huis.

Verder lezen

» ROC Friese Poort introduceert de ingrediëntenbox voor online praktijkles
Met ingang van de lockdown begin 2020, moesten ook de leerlingen van ROC Friese Poort naar huis. Nog geen week later startten de digitale lessen. Knap lastig om thuis een praktijk­opleiding tot kok te volgen. Laat staan om les te geven. Creatieve praktijk­instructeurs Wilco Aardema en Nils van de Waerdt maakten van een last een lust. Samen met HANOS introduceerden ze ingrediënten­boxen waar leerlingen thuis mee aan de bak konden.

» Restaurant Kelsbekerhof brengt en haalt er alles uit
Belgische ondernemer Geert Boonen ontdekte na dertig jaar ondernemen een heel ander leven met meer vrijheid én omzet. De verplichte lockdown was voor hem een geluk bij een ongeluk. Naast restaurant-feestzaal Kelsbekerhof startte hij samen met zijn vrouw An ook als cateraar en traiteur.

» AnyTyme Toscane verdubbelt de omzet met gesloten deuren
Nadat ondernemers en broers Gabriël en Michel Oral de zitplekken van Anytyme Toscane ombouwden tot een ruimere keuken, verdubbelde de omzet. Dat is deels te danken aan hun grotere keukencapaciteit, maar zeker ook aan de eigentijdse menukaart. “Wij zijn jong en ambitieus, dat zie je terug in de gerechten.”