Restaurant Lys d’Or: Incasseren en investeren

Begin november 2019 opende Ignace Wattenberge eindelijk zijn eigen zaak in Gent. Amper vijf maanden later mocht Restaurant Lys d’Or alweer dicht. Als opportunist gelooft hij in de legendarische woorden van Johan Cruijff: ‘Elk nadeel heb se voordeel.’ Met takeaway toetste hij nieuwe gerechten bij gasten. Daarnaast bleef hij vol goede moed investeren in zijn wijnkaart.

Testen met takeaway

“De verplichte sluiting was een ideaal moment om ideeën voor nieuwe gerechten laagdrempelig te testen via takeaway. Ik vind presenteren in bakjes erg moeilijk, dus ik koos in eerste instantie voor kwaliteit en smaak. Dat visuele komt later wel weer. ” Het duurde even voordat het echt storm liep bij Lys d’Or, maar uiteindelijk kreeg hij zelfs nationale aandacht met een mooie recensie in krant De Morgen. “Ik heb mede daardoor wel een positief gevoel overgehouden aan een negatieve periode. Ons concept is onveranderd gebleven: Lys d’Or staat voor goede, eerlijke en kwaliteitsvolle producten.”

Het gebrek aan interactie

Een van de moeilijkste aspecten van takeaway bleek echter het gebrek aan contact met gasten. “Ik miste de interactie aan tafel. In de zaak voel ik direct of de sfeer goed is en gasten tevreden zijn. Bij afhaal is het afwachten.” Wel testte Ignace thuis elk gerecht uit met de oven of magnetron. “Ik hou niet van nattevingerwerk. Dus ik warmde het thuis net zo vaak op tot het perfect was en ik de juiste instructies kon uitschrijven. Het blijft uiteindelijk gissen hoe een thuiservaring is, dus de complimenten die ik per mail ontving deden me goed.”

Take-away Lys d’Or
Ondernemer Ignace Wattenberge van Lys d’Or incasseert en investeert

Focus op kansen

“Een dip voorkom je niet in deze periode. Maar huilen in een hoekje? Nee. Als ik me echt rot voelde, focuste ik me extra op mijn gezin. Ideaal tegen een depressie. Mijn twee dochters zijn zo heerlijk onbezonnen. Als je die vasthoudt verdwijnen al je zorgen.” Verder bleef Ignace vooral rustig en kalm. “Angst is een slechte raadgever. Ik houd vast aan de legendarische woorden van Johan Cruijff: ‘Elk nadeel heb se voordeel.’ Ik focus op kansen, niet op hindernissen. En mijn vrouw staat daar ook zo in. Dus bleef ik investeren in mijn grootste passies: koken, wijn en porselein.”

Wijnen, wijnen, wijnen

Vooral in wijn gaat Ignace graag helemaal los. “Je moet altijd budget overhouden voor wijn. Niets is zo armoedig als binnenkomen in een zaak als deze en dan een wijnkaart hebben waarvan mensen zeggen: ‘Ah, het geld was op.’ Je wilt toch tussen de 80 en 150 wijnen kunnen bieden. En niet zomaar wijnen. Ik spaar voor de vijf grand cru’s uit Bordeaux, ik heb er nu drie.

Sommigen zullen het raar vinden dat je in de lockdown investeert in wijn. Maar ik zie het als kans. Ik heb hele dure wijnen aangeschaft voor aanzienlijk lagere prijzen dan normaal. Die bewaar ik voorlopig in de kelder. Als de wijnen over vijf jaar nergens meer te krijgen zijn, kunnen mijn gasten ervan genieten.”

Het nieuwe ondernemen

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Het nieuwe ondernemen’ waarin zowel nieuwe als gevestigde ondernemers hun frisse blik op het vak delen. Waar de ene deur dichtgaat, opent er weer een andere deur. Deze ondernemers zijn strijdvaardig en zien kansen in tijden van tegenslag.

Verder lezen

De nieuwe realiteit: ontdek de laatste ontwikkelingen in onze branche

» Ontdek de laatste ontwikkelingen in onze branche
De 'Nieuwe realiteit' Duik in de laatste ontwikkelingen en nieuwe trends binnen onze branche. Laat u verrassen; van plantaardig(er) eten en alcoholvrij bier tot de transitie naar duurzaam ondernemer­schap.

Brasserij & Restaurant Kok Verhoeven

» De complete beleving voor thuis
Hans Verhoeven is eigenaar en chef-kok bij Brasserie & Restaurant Kok Verhoeven in Tilburg. Met succes kookte hij voor afhaal en bezorging, bij de mensen thuis, voor klanten van de lokale supermarkt en opende hij een winkel aan de zaak.

Het Theehuis: onverwoestbaar doorzettingsvermogen

» Het Theehuis: onverwoestbaar doorzettingsvermogen
Wat is de overeenkomst tussen een brand in je zaak en een lockdown? Van het ene op het andere moment sta je volledig stil. Lees het verhaal van horecaondernemers Marieke Warmerdam en Timo Slump.