Krachten bundelen voor een aantrekkelijke werkplek

Studio Linksvoor & De Achtertuin slaan de handen ineen

Het horecavak verliest populariteit. Je maakt lange dagen, werkt wanneer anderen vrij zijn en krijgt ook nog eens een minimumloon. Werken in de horeca wordt als bijbaantje gezien. Dat moet anders. En volgens Tim Nouws, operationeel directeur van Studio Linksvoor, speel je daarin als werkgever een belangrijke rol. Met 3 Nijmeegse eventorganisatoren en horecaondernemers als compagnons opende hij event-based horecaconcept De Achtertuin, waarin ze hun krachten bundelen op het gebied van personeelszaken. "Al is het salaris geen vetpot, je kunt wel zorgen dat de randzaken op orde zijn.” Vier tips voor een aantrekkelijke werkplek.

1. Spreek waardering uit.

“Als organisatoren zijn we heel creatief. Met een overvloed aan vernieuwende ideeën blijven we ons publiek verrassen. Maar hoe cliché het ook klinkt: de mensen die het uitvoeren zijn het belangrijkste. Het ontroert me dat alle medewerkers van voor de lockdown zijn gebleven. We investeren veel in onze mensen en zij in ons. Het is één grote familie. Toon dankbaarheid en geef complimenten.”

2. Creëer een werkplek om trots op te zijn

“Een duurzaam personeelsbeleid begint bij een duurzame werkplek. Met name de jonge generatie wil trots zijn op zijn werkplek. Ze willen hard werken, maar wel weten waarvoor ze het doen. Neem ze mee in je bedrijfsvoering en keuzes. Kom je afspraken na en betrek ze in je concept. Het is niet hun taak om jou te begrijpen, het is jouw taak om hen te begrijpen.”

Krachten bundelen voor een aantrekkelijke werkplek

3. Bied aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden

“Er is meer dan salaris. Door randzaken goed te regelen creëer je ook een interessante werkplek. Wij geven bijvoorbeeld veel trainingen. En dan niet alleen in bier tappen, maar ook in vrijetijdsmanagement. Zo levert een baan ook nog extra skills en kennis op.”

4. Beschouw je zaak als een bedrijf

“Natuurlijk is de voorkant van je zaak het allerbelangrijkste. Maar hoe beter je de achterkant regelt, hoe meer je personeel kan focussen op de gast en hoe groter je overlevingskans in tijden van crisis. Laat je gevoel niet te veel leidend zijn, vertrouw op inzichten. Er zijn zoveel systemen, zoals planning- en calculatietools, die je helpen efficiënter te werken en meer omzet te genereren.”

Krachten bundelen voor een aantrekkelijke werkplek

Het nieuwe ondernemen

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Het nieuwe ondernemen’ waarin zowel nieuwe als gevestigde ondernemers hun frisse blik op het vak delen. Waar de ene deur dichtgaat, opent er weer een andere deur. Deze ondernemers zijn strijdvaardig en zien kansen in tijden van tegenslag.

Verder lezen

Alfreds & Emils

» Geen horeca-ervaring, wél succes
Zonder horeca-ervaring een restaurant openen is een flinke uitdaging. Als je dan ook nog eens de deuren binnen een maand verplicht moet sluiten, zou de moed je bijna in de schoenen zakken. Ondernemer Gerd Kemper en manager Ilonka Bulten laten zich niet gek maken.

De nieuwe realiteit: ontdek de laatste ontwikkelingen in onze branche

» Ontdek de laatste ontwikkelingen in onze branche
De 'Nieuwe realiteit' Duik in de laatste ontwikkelingen en nieuwe trends binnen onze branche. Laat u verrassen; van plantaardig(er) eten en alcoholvrij bier tot de transitie naar duurzaam ondernemer­schap.

Het Theehuis: onverwoestbaar doorzettingsvermogen

» Het Theehuis: onverwoestbaar doorzettingsvermogen
Wat is de overeenkomst tussen een brand in je zaak en een lockdown? Van het ene op het andere moment sta je volledig stil. Lees het verhaal van horecaondernemers Marieke Warmerdam en Timo Slump.