Brasserij & Restaurant Kok Verhoeven bracht de complete beleving voor thuis

"Waar ik het meest trots op ben? Dat ik hier nog steeds met een big smile zit”, vertelt Hans Verhoeven, eigenaar en chef-kok bij Brasserij & Restaurant Kok Verhoeven in Tilburg trots. “Als je zo lang dicht bent, is het toch spannend of gasten je weer weten te vinden.” Toch is het geen hele grote verrassing. Want Hans heeft geen moment stilgezeten in tijden van lockdown. Hij kookte voor afhaal en bezorging, bij de mensen thuis, voor klanten van de lokale supermarkt en opende als klap op de vuurpijl in augustus 2021 zelfs een winkel aan de zaak.

Het bakjesavontuur

"In het begin moest ik niks hebben van bezorging of takeaway. ‘Ik ben geen kok om iets in een bakje te serveren’, riep ik toen nog. Door vele verzoeken van zijn gasten zette Hans de knop om. Na het nodige overleg en de finetuning startten ze halverwege mei 2020 met hun luxe boxmaaltijden. “Ik ben nog nooit zo ver uit Tilburg geweest”, knipoogt Hans. “We bezorgden per avond zo’n 20 à 30 bestellingen in een straal van 15 kilometer.” Kerst 2020 werd het hoogtepunt van zijn bakjesavontuur. “Toen hebben we maar liefst 650 viergangenmenu’s verkocht. Reken dat maar uit: 650 amuses, 650 voorgerechten, 650 tussengerechten…”

Koken bij de gast thuis

Omdat Hans eigenlijk niet gemaakt is voor het bakjeskoken, hoefde hij niet lang te denken toen hij uitnodigingen kreeg om bij mensen thuis te koken. “Steeds meer gasten kwamen met verzoeken zoals: ‘Hans, ik ben 25 jaar getrouwd, kom je bij ons koken?’

Bakjesavontuur van Brasserij & Restaurant Kok Verhoeven
Hans Verhoeven, eigenaar en chef-kok bij Brasserij & Restaurant Kok

Ik zit niet graag stil, dus ik ben er volledig voor gegaan. Op zo’n avond verzorgde ik alles: van de complete tafelaankleding zoals in het restaurant tot een schone keuken bij vertrek. Gasten betaalden €  125 voor vier gangen en een amuse. In totaal heb ik dat wel zo’n zestig keer gedaan. En als de vraag nogmaals komt, doe ik het zo weer!”

Dinerbox voor de supermarkt

In november 2020 werd Hans gebeld door het hoofdkantoor van een grote supermarktketen. Of hij een weekend lang meergangen-diners in een box van € 39,95 kon samenstellen voor een vestiging in Tilburg. Wederom een kans die Hans niet liet schieten. Eind januari reed Hans op een vrijdagochtend met vijftig dozen naar de winkel. Slechts enkele uren later werd hij gebeld: alles uitverkocht. Hetzelfde gebeurde op zaterdag nog twee keer. “Ongelooflijk. Na 400 boxen ben ik gestopt. Mijn complete voorraad was op. En ik doe zoiets goed en volledig of niet. Maar een mooie herinnering is het zeker.”

Winkel je thuiservaring

Voor zijn laatste idee werd Hans geïnspireerd door de Efteling. “Als ik daar samen met mijn kleinzoon en -dochter een attractie uitloop, kom ik automatisch door de winkel. Dan klinkt het: ‘Opa, poppetje kopen’, en voor je het weet loop je met een tas souvenirs de deur uit.” Zo opende Hans in augustus 2021 aan zijn zaak ‘Kok Verhoeven Voor Thuis’. “Een prachtige winkel om de hele ‘Kok Verhoeven-ervaring’ naar huis te halen. Je koopt er niet alleen onze gerechten of onderdelen van gerechten, maar ook de wijn, onze unieke champagneglazen en het lampje dat op elke tafel staat. We zitten nog niet op het Efteling-niveau, maar die bombarie komt nog wel zodra we flyers verspreiden en ook een online shop openen.”

Blijf bezig

“Natuurlijk ontvang ik gasten het allerliefste in mijn zaak. Maar corona heeft mensen laten ervaren dat het ook anders kan. Op sommige dagen vinden ze het prettiger om de beleving in huis te halen. Daar speel ik graag op in!” Dat is ook precies waar het nieuwe ondernemen volgens Hans om draait: blijven verbeteren en vernieuwen.

Brasserij & Restaurant Kok Verhoeven

Het nieuwe ondernemen

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Het nieuwe ondernemen’ waarin zowel nieuwe als gevestigde ondernemers hun frisse blik op het vak delen. Waar de ene deur dichtgaat, opent er weer een andere deur. Deze ondernemers zijn strijdvaardig en zien kansen in tijden van tegenslag.

Verder lezen

De nieuwe realiteit: ontdek de laatste ontwikkelingen in onze branche

» Ontdek de laatste ontwikkelingen in onze branche
De 'Nieuwe realiteit' Duik in de laatste ontwikkelingen en nieuwe trends binnen onze branche. Laat u verrassen; van plantaardig(er) eten en alcoholvrij bier tot de transitie naar duurzaam ondernemer­schap.

Lys d'Or

» Restaurant Lys d’Or: Incasseren en investeren
Begin november 2019 opende Ignace Wattenberge zijn eigen zaak in Gent. Amper vijf maanden later mocht Restaurant Lys d’Or alweer dicht. Met takeaway toetste hij nieuwe gerechten bij gasten. Daarnaast bleef hij vol goede moed investeren in zijn wijnkaart.

Het Theehuis: onverwoestbaar doorzettingsvermogen

» Het Theehuis: onverwoestbaar doorzettingsvermogen
Wat is de overeenkomst tussen een brand in je zaak en een lockdown? Van het ene op het andere moment sta je volledig stil. Lees het verhaal van horecaondernemers Marieke Warmerdam en Timo Slump.