“Iedereen is anders, dat is onze kracht”

“Mijn kinderen zeggen wel eens: ‘Pap, ga je die echt aannemen?’ ‘Ja’, zeg ik dan, ‘dat ga ik doen.’ Later komen ze dan bij me terug: ‘Het is toch wel een goede.’ Iedereen kan zich ontwikkelen, als je maar de kans krijgt”, is de overtuiging van Michiel Brouwer, eigenaar van De Heeren van Wolfersveen in Zelhem. “Goed werk­gever­schap is geven en nemen. Je moet elkaar leren kennen, ontdekken waar de passie zit en wat je elkaar kunt bieden.”

Ruimte voor ontwikkeling

“Ik geloof in de diversiteit van mijn bedrijf. Afkomst, seksualiteit, huidskleur, leeftijd, arm of rijk, hoog of laag opgeleid. Het maakt niet uit. De ene doet het perfect aan de voorkant, de andere verzorgt liever de mise-en-place. Ik ben een coachend werkgever die mensen graag de ruimte geeft om te ontdekken waar hun kracht ligt.”

De Heeren van Wolfersveen
De Heeren van Wolversveen

Divers in personeel en publiek

De voorbeelden van het diverse en talentvolle team bij De Heeren van Wolfersveen zijn talloos. Michiel straalt van trots en is niet te stoppen als hij begint over de uiteenlopende succesverhalen binnen z’n team. “Ik heb laatst nog een vrouw van 65 aangenomen die uit een faillissement kwam. Ik wilde haar graag helpen, dus ze is hier ingestroomd. Ze is echt een oude rot in het vak. Heel eigen en uniek. Als ik haar met gasten hoor kletsen denk ik weleens: ‘Zo ben ik niet.’ Maar ik zie dat mensen lachen en een leuke avond hebben. Daar gaat het om. Iedereen is anders, dat is onze kracht.”

“Het mooie is: diversiteit in personeel resulteert ook in een divers publiek. We ontvangen hier alle leeftijden, uit de omgeving en daarbuiten. Gasten zeggen dat ze zich hier thuis voelen en persoonlijk benaderd. Er werken hier geen machines die je bord op tafel gooien en weg zijn. Er werken hier mensen.”

Een baan op maat

Goed werkgeverschap betekent ook veerkracht en flexibiliteit, volgens Michiel. “Ga het gesprek aan met je medewerkers. Vraag ze naar hun wensen en ambities. Niet alleen op het gebied van werk, maar ook privé. Wij hebben hier bijvoorbeeld een jonge chef die wel carrière wil maken in de keuken, maar op den duur ook een gezin wil starten. Daar houden wij graag rekening mee.”

“Een fijne werkplek zorgt niet alleen voor loyaliteit. Het trekt ook nieuw personeel aan. Toen wij hier in oktober 2017 startten, zeiden veel mensen dat ik geen personeel zou vinden op deze afgelegen locatie. Het tegendeel is bewezen. Als ik een bord buiten zet met ‘personeel gezocht’ heb ik dezelfde week nog sollicitaties. Wij staan bekend als fijne werkgever die mensen de ruimte geeft.”

De Heeren van Wolfersveen
De Heeren van Wolversveen

De Daames van Wolfersveen

“Veel gasten associëren onze naam ‘De Heeren van Wolfersveen’ met het feit dat mijn partner Marcel en ik een mannenstel zijn. Maar daar komt-ie niet vandaan. Het hotel van vroeger heette ‘Wolfersveen’. De naam is bekend in de omgeving en staat groots op het pand, dus die wilde ik houden. ‘De Heeren van’ heeft te maken met de opstart. Voordat ik de deuren opende in oktober 2017 runden mijn twee zoons hier met wat vrienden een succesvol pop-uprestaurant. Dat waren zes jongens. Onze naam refereert daarnaar.”

En de dames dan? Michiel lacht: “Er is inmiddels ook een ‘Daames van Wolfersveen’ geopend in de tuin. Dat zijn onze ijverige bijen die de keuken van heerlijke eigen honing voorzien.”

Arbeidsmarkt 3.0

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Arbeidsmarkt 3.0’, waarin we spreken met de jonge garde over hun zoektocht naar een gezonde(re) balans tussen werk en privé. Daarnaast laat een goede ondernemer in deze rubriek zien hoe het ook kan. De horeca als carrièrepad, de ondernemer als mentor en het bedrijf als talentfabriek.

Verder lezen

» De magie van Merlet: modern en mensgericht management
Martin van Bourgonje heeft met Merlet* een familiebedrijf met een rijke geschiedenis, maar dat betekent allerminst dat het management niet vernieuwt. Van Bourgonje begrijpt waar de medewerkers van nu behoefte aan hebben. “Je moet talent herkennen en erkennen.”

» Koorddansen tussen mens en manager bij restaurant Ralf Berendsen
Chef Ralf Berendsen en restaurantmanager Ylja Berends van Restaurant Ralf Berendsen** houden de uitdagingen in opleiden, aantrekken en behouden tegen het licht en zoeken naar de balans in hun streven naar perfectie en het ontwikkelen van talent.

» ’t Havenmantsje in Harlingen steekt oprechte energie in talent
Chef en SVH Meesterkok Marco Poldervaart en gastvrouw Inez Poldervaart van ’t Havenmantsje zorgen voor een veilige en verleidelijke omgeving waar talent kan groeien en bloeien. Hun zaak in de haven van Harlingen is zelfs SVH Leerbedrijf van het Jaar. Marco legt uit hoe zij dat doen.