Sauvignon blanc

Sauvignon blanc: de prinses van het voorjaar

Sauvignon blanc en chardonnay lijken wel in een eeuwige strijd verwikkeld te zijn. Veel gasten hebben een duidelijke voorkeur. Maar als er dan toch een wijn is die op en top het voorjaar vertegenwoordigt, is het wel sauvignon blanc. De oorsprong van deze druif ligt in Frankrijk, maar tegenwoordig is het wereldwijd één van de meest aangeplante druiven. Vanwege haar ongekende populariteit en voorjaarseigenschappen is het een wijndruif die we maar al te graag uitlichten.

Sauvignon blanc komt van het Franse woord ‘sauvage’. Dit betekent ‘wild’. Dat de druivensoort in het wild kan groeien, zal u dan ook niet verbazen. De sauvignon blanc geeft veel verschillende wijnen. Het bekendst zijn de strakke, frisse en sterk geurende wijnen met impressies van buxus, appel, grapefruit en vers gemaaid gras. Deze wijnen worden gemaakt in relatief koele gebieden zoals de Loire, Nieuw-Zeeland (Marlborough) en Zuid-Afrika (Elgin, Groenekloof). In warmere streken hebben wijnen van de sauvignon blanc een zachtere smaak en wat minder zuren. Vooral in de Bordeauxstreek wordt de druif gebruikt voor vollere witte wijnen en edelzoete wijnen. Deze wijnen zijn vaak een assemblage met andere druiven zoals sémillon. In Bordeaux, Amerika en Australië worden de wijnen vaak gerijpt op eikenhouten vaten waardoor de druif in Californië ook wel ‘fumé blanc’ wordt genoemd.

Bekijk het assortiment sauvignon blanc


Sauvignon blanc proeven met een knipoog

Wijnen proeven met een knipoog en een grote lach; dat is de grote passie van Barbara, Kim en Amber. Oftewel: De Wijnwijven. Deze uitdagende naam zegt veel over deze vrouwen met zelfspot, maar wat ook zeker niet onbelangrijk is, is de grote toewijding aan wijn. Dat is precies waar we bij HANOS zo enthousiast van worden. Reden genoeg om deze ‘wijven’ uit te nodigen voor een wijnproeverij.

Voor deze proeverij maakten onze specialisten een interessante selectie sauvignon blanc wijnen. “Sauvignon blanc is wel een gevalletje ‘hate it or love it’. Persoonlijk word ik er erg blij van en ik ben dan ook blij dat we deze proeverij mogen doen. Kenmerkend aan sauvignon blanc is natuurlijk het verse gras wat het glas uitstuift. De nuances hangen natuurlijk sterk af van waar de wijn vandaan komt. Wat in ieder geval vaststaat, is dat sauvignon blanc zeer goed past bij het voorjaar.”

Wijnwijven

Klik op het magazine hieronder om meer over de wijnproeverij van Barbara en Amber te lezen.

Interview Wijnwijven

Bekijk hieronder de wijnen uit de proeverij met sauvignon blanc.
Klik op de wijn om meer over het product te lezen.

STONELEIGH SAUVIGNON BLANC
9,95 8,95

per fles 75 centiliter

MANTEL SAUVIGNON BLANCO

Mantel sauvignon blanco

Bodega álvarez y díez

7,25

per fles 75 centiliter

LEIDERSBURG SAUVIGNON BLANC
8,95 5,95

per fles 75 centiliter

PETER ZEMMER SAUVIGNON BLANC
11,75 7,50

per fles 75 centiliter

MONTES SELECT SAUVIGNON BLANC
8,95

per fles 75 centiliter

PIERRE BREVIN POUILLY FUME
18,95

per fles 75 centiliter

AALDERING SAUVIGNON BLANC
13,95

per fles 75 centiliter

BERNARDUS GRIVA SAUVIGNON BLANC
20,75 12,95

per fles 75 centiliter


Sauvignon blanc vs. chardonnay

Sauvignon blanc vs. chardonnay

Sauvignon blanc en chardonnay zijn de twee bekendste druivenrassen en meest gedronken witte wijnen ter wereld. Doordat het twee totaal verschillende wijnstijlen zijn, zijn de meeste mensen doorgaans óf liefhebber van chardonnay, óf liefhebber van sauvignon blanc.

Wij lichten de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee wijnstijlen voor u uit.

Sauvignon blanc

Kleur - Wit
Smaakprofiel - Droog
Zuurgraad - Hoog
Smaak - Fruitig, pittig, kruidig
Smaaktonen - Citrusfruit
Gisting - Eénmalig

Chardonnay

Kleur - Wit
Smaakprofiel - Droog
Zuurgraad - Laag
Smaak - Fruitig, zacht, vol
Smaaktonen - Zoet fruit
Gisting - Tweemalig: extra malolactische gisting die appelzuur omzet in melkzuur en de wijn zacht en boterig van structuur maakt


Sauvignon blanc landen

De sauvignon blanc druif is oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. De precieze oorsprong van het ras is onduidelijk. Waarschijnlijk begon de beplanting in de Loire of in de Bordeaux streek. Tegenwoordig is dit druivenras in nagenoeg alle wijnlanden terug te vinden. Het land en de regio waar de druif groeit heeft effect op de smaak van de wijn. Hieronder vindt u per land de belangrijkste kenmerken van de sauvignon blanc.

Sauvignon blanc han_ban_sauvignon_blanc_frankrijk_2202_747x498

Frankrijk

Frankrijk, het land waar de sauvignon blanc oorspronkelijk vandaan komt, is nog steeds de grootste producent van het druivenras. De bodem van de wijngaarden geeft een intense fruitsmaak aan de wijn. Het meerendeel van de sauvignon blanc uit Frankrijk is afkomstig uit twee streken:
Loire
De complexe bodemsamenstelling met gesteenten geven de wijn een mineraalachtige en aardse smaak. In de wijn komen tonen van gras en mineralen terug. De zuurgraad is doorgaans scherp.
Bordeaux
Zowel frisse, fruitige wijnen als blends met sémillon en muscadelle. Primaire smaken van citroen, gras en mineralen. De zuurgraad is hoog.

Bekijk de wijnen

Sauvignon blanc Chili

Chili

Chili is populair als het gaat om het produceren van sauvignon blanc. De wijnen zijn fris, licht en hebben primaire smaken van citrusvruchten, gras, limoensap en ananas. Het zuurgehalte is doorgaans hoog. Sauvignon blanc-wijnen uit Chili minder scherp dan die uit Nieuw-Zeeland en fruitiger dan de Franse variant.

Bekijk de wijnen

Sauvignon blanc Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

De meeste sauvignon blanc in Zuid-Afrika wordt verbouwd in de West-Kaap. Kenmerkend voor druiven uit deze regio zijn kruidachtige tinten en rijk fruit. Het zuurgehalte is gematigd. Sauvignon blanc is goed voor bijna 10% van de totale druiventeelt in Zuid-Afrika.

Bekijk de wijnen

Sauvignon blanc Italië

Italië

Sauvignon blanc wordt in Italië voornamelijk in het noordoosten van het land verbouwd, in het gebied Friuli-Venezia-Giulia. Bijzonder aan druiven uit deze regio is dat de druif minder groene aroma's bevat. Deze druiven kennen zachtere aroma's, zoals passievrucht, salie en munt. Het zuurgehalte is hoog en scherp.

Bekijk de wijnen


Meer inspiratie:

Voorjaar

Voorjaar

Voorjaar