Tosalet priorat old vines

Merk
Tosalet
Verpakking
Fles 75 centiliter
Artikelnummer
8547020

Productomschrijving

Krachtige wijn met aroma's van rood fruit, donkere kersen en zoethout. Serieuze tannines, maar ook lekker zacht. Deze wijn past mooi bij pittige kazen en een stevige groentestoof. Bij deze wijn is het belangrijk om in het bijpassende gerecht vettige componenten te hebben om de tannines van de wijn wat te doorbreken. Dan wordt het een heel fijne combinatie.

Over Priorat

De wijnbouw in Priorat dateert uit de 12e eeuw toen monnik uit de Carthisian Monaserry de wijnbouw in het gebied introduceerde. De monniken verzorgden de Viñas eeuwenlang tot 1835 toen ze werden onteigend door de staat en de grond werd verdeeld onder kleine boeren. Aan het einde van de 19e eeuw verwoestte Phylloxera het gebied en veroorzaakte een economische ondergang, wat resulteerde in grootschalige emigratie. Pas in de jaren vijftig, toen de DO werd opgericht, werd de regio opnieuw beplant. Priorat verwierf in de jaren negentig een hoge internationale reputatie, grotendeels dankzij de pionier René Barbier. Priorat DO werd in 2009 goedgekeurd voor Priorat DOCa, de hoogste kwalificatie voor Spaanse wijn. Tegenwoordig maken meer dan 90 wijnmakerijen wijn uit deze kleine regio op slechts anderhalf uur rijden ten zuiden van Barcelona. Vandaag is er ongeveer 1.800 ha wijngaard aangeplant, waarvan 96% rood is. De dominante variëteit is verreweg Cariñena, gevolgd door Garnacha Tinta (Grenache Noir), Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. De rendementen zijn de laagste van Spanje met slechts 17hl/ha en produceren minder dan 3 miljoen liter wijn per jaar. Deze extreem lage rendementen resulteren in uitzonderlijk geconcentreerde wijnen. De wijngaarden zijn aangeplant op de steile hellingen of op kleine terrassen, waar de mogelijkheden tot mechanisering minimaal zijn. Wijnstokken worden geplant op hoogtes tussen 100 m en 700 m boven zeeniveau. Het gebied wordt gekenmerkt door zijn unieke terroir van zwarte leisteen met kleine glanzende deeltjes mica, bekend als llicorella. Wijnstokken worden gedwongen extreem diep wortel te schieten in deze uitzonderlijk arme gronden op zoek naar water en voedingsstoffen. De lage rendementen en de arbeidsintensieve wijnbouw resulteren in de duurste druiven van Spanje. Heldere diep donkerpaarse kleur. Pure en zeer intense aroma's die doen denken aan rood bessenfruit zoals veenbessen, rode kersen en frambozen gecombineerd met minerale tonen van vuursteen en hints van eucalyptus. De smaak is droog, vol met rijk geconcentreerd sappig fruit, stevige maar rijpe tannines en een verfrissende zuurgraad waardoor dit een geweldige wijn is voor bij het eten.

Specificaties

Land Spanje

Bereiden en bewaren

Minimale bewaartemperatuur 12 ºC
Maximale bewaartemperatuur 20 ºC

Ingredienten en voedingswaarden info

Grape, sulfur dioxide, arabic gum

Per 100 gram

Energie (kJ) 322
Energie (Kcal) 78

Allergie-informatie info

Aardnoten
Zonder
aardnoten
Ei
Zonder
ei
Gluten
Zonder
gluten
Lupine
Zonder
lupine
Melk
Zonder
melk
Mosterd
Zonder
mosterd
Noten
Zonder
noten
Schaaldieren
Zonder
schaaldieren
Selderij
Zonder
selderij
Sesam
Zonder
sesam
Soja
Zonder
soja
Vis
Zonder
vis
Weekdieren
Zonder
weekdieren
Zwavel en sulfieten
Met
zwavel en sulfieten