De kaart van Wirtshaus Elten

Freek Span en zijn vrouw Yvonne Barendsen hebben iets met de sfeer van Beieren en Oostenrijk. In hun Wirtshaus Elten in het gelijknamige Duitse grensdorp vind je volop robuuste landelijke elementen die hun voorliefde verraden. De Beiers-Nederlandse smaak vertaalde Span bovendien in een bitterbal met bergkaas, zuurkool, komijn, spek en ham. Spans zogenoemde Alpenbälle zijn binnenkort landelijk verkrijgbaar bij HANOS.

Wirtshaus, het huis van de waard, een mooie naam...

“Dat is wel een grappig verhaal. Wirtshaus klinkt immers typisch Duits. In andere delen van Duitsland kom je het begrip wel tegen, maar hier in deze regio kenden ze het begrip wirtshaus eigenlijk niet. Hier spreken ze vooral van Gasthaus. In het begin kreeg ik er van Duitse gasten dan ook de nodige vragen over.”

Bijzonder, die bitterballen met Duitse smaken.

“Ik noem ze de Alpenbälle en het bedrijf heet Heidi’s Schmankerl. Bitterballen met een stevige bite en ingrediënten die passen bij de Duitse en Oostenrijkse smaak. Het is eigenlijk bij toeval ontstaan. Inmiddels heb ik ze volop laten testen in de wintersportgebieden. Zowel Nederlandse wintersporters als Duitsers reageren erg enthousiast.”

Maar in je eigen bedrijf verkoop je ze dus al?

“Ik heb de Alpenbälle hier al ongeveer een jaar op de kaart staan. We verkopen er hier behoorlijk veel van. Duitsers kennen de bitterballen zoals wij die hebben natuurlijk niet. Maar dankzij de ingrediënten die aansluiten bij de Duitse voorkeur, vallen ze erg in de smaak.”

 

Is er vraag naar de vegetarische gerechten?

“Met een V-tje geven we aan welke gerechten geschikt zijn voor vegetariërs. Daar is veel belangstelling voor. Wat we ook merken is dat er steeds meer mensen glutenvrij willen eten. Wij proberen daarop zo goed mogelijk in te spelen. Zo zijn al onze pasta’s voor een meerprijs van 2 euro verkrijgbaar in een glutenvrije variant.”

Jullie hebben ook zalen?

“Voor zaalverhuur werken we samen met de kerk. Wel hebben we in het restaurant een kleine vide voor maximaal 35 mensen. Daar zijn trouwens ook enkele plekken te vinden voor gasten die hier met hun laptop willen werken of studeren.”

Signatuurgerecht

De Platte Wirtshaus Elten is een populair item van de kaart van het grand café in Elten. Het is een proeverij van zowel warme als koude gerechten uit het basisassortiment van het 'waardshuis'.

Wilt u meer lezen over Wirsthaus Elten? U leest het in HANOS Courant 11.

ban_nic_kaart_van_wirtshaus_interieur_01_1605_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_wirtshaus_interieur_02_1605_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_wirtshaus_personeel_1605_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_wirtshaus_terras_1605_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_wirtshaus_1605_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_wirtshaus_gerecht_1605_747x498.jpg