Aaldering Vineyards & Wines

De wijnen van Aaldering zijn een lust voor de smaakpapillen van uw gasten. Lees het hele verhaal van Aaldering hier en maak kennis met de wijnen, die misschien wel een plek verdienen op uw wijnkaart.

Bekijk direct het assortiment Bekijk het Aaldering Magazine

Aaldering | Zuid-afrikaanse wijn

Zuid-Afrikaanse wijnen met een ‘touch of Dutch’

Het begon allemaal met een droom, liefde voor natuur en passie voor wijn; in 2004 werd Aaldering Vineyards & Wines geboren. Marianne en Fons Aaldering kochten een landgoed van 27 hectare in Devon Valley, Stellenbosch. Zo’n vijf jaar geleden emigreerden hun dochter Jacqueline en haar man Gert-Jan met hun zoon vanuit Spanje naar Zuid-Afrika om onderdeel te worden van het managementteam. Reinhard Odendaal ging aan de slag als wijnmaker en viticulturist.

Jacqueline vertelt: “Het was de droom van mijn ouders om de beste wijnen van Zuid-Afrika te maken. Dat het is gelukt om dit wijnhuis op te bouwen, is werkelijk fantastisch. Vele weken per jaar zijn mijn ouders hier nog te vinden en brengen zij de extra positiviteit die ons inspireert om door te blijven gaan met wat we doen. Het is een echt Zuid-Afrikaanse onderneming met een ‘touch of Dutch’ en daar zijn we best een beetje trots op!”

Happy vines, happy grapes

Aaldering Vineyards & Wines ligt in één van de zeven microzones van Stellenbosch genaamd Devon Valley, Zuid-Afrika’s meest prestigieuze wijndistrict.

Gert-Jan: “Het klimaat in Devon Valley, met gemiddelde temperaturen die net iets hoger liggen dan bijvoorbeeld in Bordeaux, is fantastisch om wijn te verbouwen. Wat daarnaast bijzonder is, is dat er zo’n 50 unieke grondtypes zijn, variërend van graniet tot leem. In combinatie met de koele False Bay bries plukken we hier letterlijk de vruchten van. Dit is alleen mogelijk als de rassen op de juiste plek zijn aangeplant. Bijvoorbeeld rassen als shiraz, merlot, cabernet sauvignon en pinotage op warme hellingen. Rassen als chardonnay, chenin blanc en sauvignon blanc gedijen beter op plekken waar de frisse bries haar werk doet. Hiervoor moet de basis dus goed zijn. ‘Happy vines, happy grapes’, zo simpel is het eigenlijk.”

"Alles in het werk stellen voor de beste kwaliteit druiven en dat op duurzame wijze."
Aaldering Vineyards & Wines in Devon Valley
Aaldering werkwijze

Wijnen van ‘oude wereldklasse’ met ‘nieuwe wereld technieken’

“Al vanaf het begin worden hier bij Aaldering wijnen gemaakt waarbij de focus ligt op pure kwaliteit. Dus waar er eerder een enorme wijnplas ontstond in Zuid-Afrika, wordt er nu niet meer de nadruk gelegd op kwantiteit”, vertelt Gert-Jan. Jacqueline gaat verder. “We vinden het belangrijk om ook in de toekomst kwaliteitswijnen te kunnen blijven maken. Hiervoor is duurzaam gebruik van de bodem van groot belang. Dus geen water verspillen, maar opvangen in een eigen reservoir en door middel , van druppelbevloeiing onze wijnstokken van water voorzien.

Een ander voorbeeld van moderne techniek is het gebruiken van satellietbeelden om het waterniveau te meten zodat er niet onnodig bevloeid wordt. Maar ook houden we rekening met bemesting door middel van een specifiek programma en speciale snoeitechnieken voor een optimale levensduur van de druivenstokken. Alles voor de hoogste kwaliteit druiven, want dat is én blijft de basis voor kwaliteitswijnen.”

Vol vertrouwen met de blik vooruit

Door de jaren heen werd bij Aaldering een toegewijd team verzameld dat zich kenmerkt als jong, professioneel, dynamisch en loyaal. Jacqueline vertelt: “We hebben een klein team met lokale mensen die veel binding hebben met ons bedrijf. Natuurlijk heeft iedere collega zijn of haar taken, maar we doen het vooral samen. Dit betekent ook dat we zelf met onze handen in de klei wroeten. Er is niets mooiers dan op een fijne manier met elkaar samenwerken. Een goede band zorgt er mede voor dat we ons kunnen blijven ontwikkelen. We willen wijnen maken die de hoogst mogelijke beoordelingen krijgen. We willen vooral laten zien wat we doen en daarvoor zijn destijds de lodges gebouwd.

"We ontvangen wijnliefhebbers met Zuid-Afrikaanse gastvrijheid en maken van hun verblijf een feest. We zijn transparant in wat we doen en hebben geen geheimen..."
Wijnen Aaldering

We maken nu zo’n 150.000 flessen wijn per jaar en dat vinden we voldoende. We zijn echter nooit uitgeleerd en willen blijven verbeteren. Een mooi voorbeeld daarvan is de bouw van de ‘maturation cellar’ waar we straks zo’n 175.000 flessen wijn kwijt kunnen. Dit moet ervoor gaan zorgen dat onze wijnen nog beter kunnen rijpen en dus van nog hogere kwaliteit zijn. We blijven continu focus houden op kwaliteit


Maak kennis met de wijnen van Aaldering

Klik op de wijnen om meer over de wijn te lezen.

Bekijk hele het assortiment

Aaldering magazine

Alles lezen over Aaldering?

Het Aaldering Magazine | The South African dream

In het magazine van Aaldering is alles te lezen over het bijzondere wijnhuis. Ontmoet het hele team, lees over de werkwijze, ontdek de lodges, reistips in Zuid-Afrika en veel meer!

Bekijk het magazine

(terug naar boven ↑)


In gesprek over Zuid-Afrikaanse wijn

Benieuwd wat wijnspecialisten van de wijnen van Aaldering vinden?

René Nijkamp (Afdelingschef Wijn & Gedistilleerd bij HANOS Apeldoorn) en Arjen Pleij (Magister Vini, operationeel manager en sommelier bij Kasteel Engelenburg in Brummen) proefden verschillende Zuid-Afrikaanse wijnen. Lees het hele gesprek over verschillende wijnen en wijnhuizen in Zuid-Afrika.

Lees hier het gesprek
Zuid-Afrikaanse wijnen

Meer inspiratie

Wijnlanden

Wijn

Wij bieden wijn aan uit alle windstreken. Rood en wit, maar ook mousserend en biologisch. Of alcoholvrij. Hier vindt u de juiste wijn voor elk gerecht.

Lees meer