Vis, schaal- & schelpdieren

Van verse vis tot zilt zeewier

Wij hebben u ontzettend veel te vertellen over de schatten uit de zee. Want vis en HANOS, dat is een gelukkige combinatie! Dankzij onze partners Versvishandel Jan van As, de schippers waar we intensief mee samenwerken én de kennis en kunde van onze specialisten, kunnen we u elke dag opnieuw de meest verse vis, schaal- en schelpdieren aanbieden. U leest er alles over op deze pagina!

Bekijk ons assortiment

In het seizoen: wintervissen

De winterperiode is voor verse vis de beste periode van het jaar. Veel vissen, waaronder de platvis en rondvis, zijn dan op hun best. Dit geldt ook voor veel schelpdieren. Wij lichten graag een bijzondere wintervis voor u uit: de skrei, oftewel winterkabeljauw.

Skrei: een winterse zwerver

Midden in de winter houden de vissers van de Lofoten-eilanden in Noorwegen de horizon aandachtig in de gaten, wachtend op het jaarlijkse ‘wonder’: de aankomst van de skrei. Dit fenomeen herhaalt zich al eeuwenlang. Miljoenen skreien keren vanuit de Barentszee terug naar hun geboortewateren om kuit te schieten. Skrei wordt ook wel winterkabeljauw genoemd, afkomstig van het woord ‘Skreid’, wat ‘zwerver’ betekent in het Noors. De vangst is vanwege de voortplanting aan zeer strenge eisen verbonden, zodat de visstand goed blijft.

De Skrei is een prachtige kabeljauw die geweldig smaakt. De verfijndheid van zijn merkwaardig witte en verfijnde vlees maakt de skrei een uitzonderlijke vis die zich voor tal van culinaire bereidingen leent. Skrei kunt u bakken, grillen, stomen, drogen, roken, frituren en zouten. De vis is heerlijk als deze simpel wordt bereidt in boter en met een saus, maar leent zich ook uitstekend voor meer gecompliceerde gerechten.

Heeft u interesse in deze bijzondere vis? Bekijk onze skrei loins (38125216) en skreifilet (38125207).

Skrei

Viskalender

Meer winterse vissen

De skrei is zeker niet de enige vis die lekker én verantwoord is om in de winterperiode op uw menukaart te zetten. In de Viskalender van stichting Vis & Seizoen ziet u precies welke vis in welke periode verkrijgbaar is. Door vissen te kiezen die ‘in het seizoen’ zijn, zet u telkens vernieuwende vissen op uw menukaart en draagt u bij aan een gezonde visstand.

Klik op de afbeelding van de Viskalender om te zien welke visser er in de winter nog meer in het seizoen zijn.


Koken met vis, schaal- en schelpdieren

Met vis, schaal- en schelpdieren kunt u uw gasten prachtige en verrassende gerechten voorschotelen. Op ons online platform FoodXperience vindt u veel culinaire inspiratie, tips & tricks, verhalen van andere ondernemers en meer. Ga naar FoodXperience om al onze inspirerende recepten met vis, schaal- en schelpdieren te bekijken.

Ga naar FoodXperience

Octopus met gebraden paprika en chorizo


UHP kreeften

UHP staat voor 'Ultra High Pressure', een techniek waarbij door middel van een machine kreeften worden verwerkt op hoge druk. De UHP-machine verhoogt de druk op de kreeft steeds een beetje meer, tot druk van 3000 bar is bereikt. Door de druk komt het vlees uiteindelijk los van de schaal en kan het eenvoudig verwijderd worden.

De UHP-techniek biedt meerdere voordelen. Het is 100% natuurlijk, zonder toevoegingen. De textuur, smaak en sappigheid van het vlees zijn gelijk aan dat van een levende kreeft. De kreeft wordt geproduceerd tijdens de beste vangstperiode, waardoor de kwaliteit en het rendement het hoogst zijn. Bovendien kan 100% van het vlees uit de schaal verwijderd worden, waardoor er niets verloren gaat.

Bekijk het product

UHP kreeften

SOLT Garnalen

Solt is een Nederlands merk opgericht in 2016 door vijf Zoutkamper-vissers met een missie: "Wij dromen van een erfenis voor onze kinderen- en kleinkinderen, waarin ook zij op een duurzame manier kunnen blijven oogsten uit een vruchtbare zee en smaakvolle levensmiddelen ontwikkelen vanuit één passie. Smaak!".

Meer over SOLT garnalen

Viscarpaccio

Van origine is carpaccio zeer dungesneden rauwe runderlende. Niet zo gek dus dat de term carpaccio meteen aan vlees doet denken. Toch kan er met vis, schaal- en schelpdieren ook de lekkerste carpaccio's worden gemaakt. Wij zetten een aantal voorbeelden voor u op een rij.

Carpaccio gamba

Gamba

Verrassende carpaccio van dungesneden gamba's.


Bekijk product

Carpaccio gerookte zalm

Gerookte zalm

Dungesneden gerookte zalm, voor een mooie carpaccio.


Bekijk product

Carpaccio octopus

Octopus

Bijzondere carpaccio van sous-vide gegaarde octopus met een prachtige wit-paarse tekening.

Bekijk product

Carpaccio tonijn

Tonijn

Zachte carpaccio van verantwoord gevangen tonijn.


Bekijk product

SOLT garnalen

Garnalen

Garnalen zijn er in vele soorten en maten. Welke u kiest hangt helemaal af van uw wensen. Gaat u voor een sappige zoetwatergarnaal of misschien een stevige witpoot variant?

Bekijk onze selectie

Makreel

Smoelenboek

Dagelijks kopen onze visinkopers op de Nederlandse visafslagen de smakelijkste vissoorten. In het "smoelenboek" vindt u een selectie van populaire soorten die ook culinair aan de top staan, met bij elke vis een mooie bereiding.

Bekijk de vissen en recepten

Beste vissers Hollandse vissersvloot

De boeren van de zee

Al jaren werken wij samen met enkele van de beste vissers van de Hollandse vissersvloot. Maak kennis met drie vissers die onze groothandels van vis voorzien.


Maak kennis met onze boeren

Bereiding van de krab

De koningin van de Noordzee

Een ware krachtpatser uit onze eigen Noordzee: de krab! Bekijk de bereiding van krab in zes eenvoudige stappen.
 


Bekijk de bereidingswijze

Vergeten vissen | heerlijke betaalbare vissoorten

Betaalbaar van de markt

Vergeten vissen noemen we ze ook wel; vissoorten die we (te) weinig terugzien op de menukaart. En dat is zonde, want met deze vissen kunt u heerlijke gerechten maken.

Ontdek de vergeten vissen


Meer inspiratie?

Bij HANOS vindt u alles dat u nodig heeft op het gebied van vers, food en non-food.
Wij vertellen u graag meer over ons assortiment en bieden u inspiratie voor elke productgroep.