Restaurant BEUM: Een bijzonder gastvrije leerwerkplaats

Rustig gelegen in de Dorstse bossen, net iets ten oosten van Breda, ligt restaurant BEUM. In deze horecagelegenheid krijgen jongeren met een beperking en complex gedrag een leerwerkplaats geboden en de kans om zich tot horecamedewerker te ontwikkelen. Wilma Graven van Gorp is manager bij Stichting BEUM. Drie jaar geleden werd ze aangesteld als interim manager en ze is nooit meer weggegaan. “Dit is echt mijn passie.”

Jongeren tussen wal en schip

Toen de oude boswachterij in Dorst in 2014 te koop kwam ontstond het idee om hier een horecagelegenheid en - in samenwerking met SVH - een leerwerktraject van te maken, waar jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid kunnen worden tot horecamedewerkers in de bediening en in de keuken. Stichting BEUM exploiteert de horecavoorziening.
“Per schooljaar kunnen wij hier circa acht leerlingen opleiden. Jongens en meiden die normaal gesproken tussen wal en schip vallen”, legt Wilma uit. “Zij hebben een lichte beperking waardoor ze niet mee kunnen komen in het reguliere beroepsonderwijs. Door onze opleiding aan te passen, lukt het hen nu wel om een beroepsopleiding te volgen en kunnen ze na het behalen van hun diploma op zoek naar een geschikte werkplaats.”

Restaurant BEUM

Hippe plek, hip menu

“Ik hou van sfeer en vind het belangrijk dat zowel onze gasten als onze medewerkers zich thuisvoelen bij BEUM”, vertelt Wilma. “Ik ben altijd in de weer om het restaurant te transformeren naar een plek die hip en eigentijds is. Zo hebben we het interieur opgefrist, met veel natuurlijke materialen, stijlvolle motieven, volop groen en bloemen. Elk seizoen heeft zijn charme. In de wintertijd is het prachtig hier, met lampjes, kaarsjes, open haard en vuurkorven.”

Restaurant BEUM

Het menu bij BEUM is verrassend bij de tijd. “We spelen in op alle actuele foodtrends”, gaat Wilma verder. “We hebben bijvoorbeeld een ruim aanbod vegan gerechten. En ook met allergieën houden wij rekening. Alle kruiden en eetbare bloemen komen versgeplukt uit onze eigen kruidentuin. Verder werken we met een wisselend weekmenu. Op deze kaart staan bijvoorbeeld gerechten waar de studenten die week mee moeten oefenen. De ene keer kan dat een heel chique menu zijn en de andere keer iets compleet anders. Dat geeft gasten een reden om regelmatig terug te komen.”

Onverwacht goed

De horecaexploitatie van BEUM draait op volle toeren. “Doordeweeks worden onze vergaderzalen veel geboekt door bedrijven, gemeenten en zorginstellingen. En in het weekend is het hier altijd druk.” Wilma weet dat succes wel te verklaren: “We weten onze gasten echt te verrassen, met de uitstraling, de gastvrijheid én met het eten. Dat is de noot die we hier gekraakt hebben. Mensen verwachten die combinatie niet. Ze denken dat het hier een gewone uitspanning met dito keuken is en dan komen ze hier binnen en denken ze: wauw!”


Landelijk & Stedelijk

De stadse horeca is booming. Zowel in de ‘big four’ als in provinciesteden weten de gasten de horeca goed te vinden. Maar de stad blijkt niet de enige vruchtbare bodem voor succesvolle horeca. Ook het buitengebied heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de consument. In de groeiende horecamarkt blijkt er ruimte voor beide.

Benieuwd naar meer inspirerende landelijke succesverhalen? Ontdek ook Café du Midi in Delfgauw, of de Gerardushoeve

Meer verhalen binnen deze rubriek  Bekijk alle verhalen