Voor wijnliefhebbers en lekkerbekken

Bij elk gerecht hoort een lekker drankje, is de overtuiging van Erik Bos, eigenaar en chef van Wijnkoperij en Restaurant De Prinsen in Zenderen. “Bij ons is dat drankje natuurlijk altijd wijn. Wijn staat voor gezelligheid en het leven vieren. Zo is onze wijnwinkel dan ook de basis van de zaak. Een begrip in de regio. Het restaurant? Dat is een goed bewaard geheim onder wijnliefhebbers en lekkerbekken.”

“Al sinds mijn vijftiende ben ik gek op deze locatie”, vertelt Erik. “Toen werkte ik elders in de afwas en mocht ik hier wel eens wijn gaan halen of proeven. Tijdens een van de proeverijen ben ik verliefd geworden. Je hebt hier zoveel mooie, kleinere ruimtes, dat roept direct zo’n private dining-gevoel op.” Sinds de komst van Erik als zzp’er in 2009 heeft De Prinsen dan ook een restaurantfunctie gekregen.

Inmiddels is hij eigenaar en organiseert hij, naast de reguliere à la carte avonden op vrijdag en zaterdag, de meest uiteenlopende eetfeestjes op afspraak. “We kunnen in de verschillende ruimtes groepen van 20 tot 100 man kwijt. Zo’n ruimte heb je dan echt voor jezelf. Dan kun je nog eens een pittige discussie voeren aan het eind van de avond”, lacht Erik. “Die eetfeestjes zijn trouwens wel echt een sport. Dan trek ik mijn sportschoenen aan en is het flink gas geven in de keuken. En dat moet ook: alles moet hier kloppen.”

De Prinsen
Convenience | AGF

Wijn met klasse

De wijnwinkel is volgens Erik, voor zowel de zakelijke als de particuliere markt, een begrip in de regio. “We zijn overdag geopend, maar gasten kunnen ook ’s avonds de wijnwinkel in. Als ze tijdens het eten een lekkere wijn hebben gehad, kunnen ze een flesje of doos meenemen voor thuis. In de wijnwinkel geven we ook adviezen voor wijn-spijscombinaties. Je bent als thuis-kok ook meer dan welkom om je menu te bespreken. Dan zorgen wij voor bijpassende wijnsuggesties. En dat zijn kwalitatief goede wijnen. Je vindt hier weinig flessen onder de 5 euro. Maar dan heb je wel een wijn met klasse.”

Een goed bewaard geheim

In tegenstelling tot de wijnwinkel is het restaurant een stuk minder bekend. Maar dat vindt Erik niet erg. “We zijn druk genoeg. Het restaurant is gewoon een goed bewaard geheim. Een onderonsje van liefhebbers. Want daar zijn we voor: de lekkerbekken en wijnliefhebbers. Onze gasten houden van lekker eten en goede wijn, maar het moet niet te stijf zijn. Daar zorg ik desnoods zelf wel voor. Ik kom aan het einde van de avond altijd nog even kletsen aan de tafels. Dan vraag ik gewoon op de man af ‘hoeist’ en ‘was het lekker?’ Niet te moeilijk, dat past niet bij de Twentse nuchterheid.”

De Prinsen

Het gerecht van de Prinsen - Paling met rabarber

“Mijn signature dish is de paling met rabarber. Die rabarber doet me echt denken aan vroeger. M’n oma kookte dat altijd helemaal tot snot, als een soort mousse. Dat doe ik overigens wel graag anders. Ik kook ’m niet, maar gebruik de rabarber rauw en leg hem in. Dan komt-ie vervolgens onder de gerookte paling. Dat frisse van de rabarber is lekker bij het vettige van de paling. En met de Salcuta Pinot Gris uit Moldavië erbij is het helemaal een smaakfeest.”

Ga naar FoodXperience