Icoon in aanbouw

Weinig is zo opwindend, slopend en intensief als het starten van een nieuw horecabedrijf. Startend ondernemers Emiel Kwekkeboom en Mandy Overbeek beginnen ook nog eens niet zomaar een zaak: hun eerste bedrijf telt maar liefst 510 m² en het pand in de Enschedese binnenstad wordt volledig gestript en opnieuw ingericht. “Restaurant Joann wordt echt helemaal van nu.”

Het gebeurt niet vaak dat een horecaondernemer door een gemeente wordt gevraagd een nieuw restaurant te openen. Toch is dat precies wat Emiel Kwekkeboom en Mandy Overbeek overkwam. Emiel: “Nadat ik de Gouden Koksmuts in 2017 won, vertelde ik in een interview dat ik graag iets voor mezelf wilde starten in Enschede. Dat is door de gemeente opgepikt en zij hebben me benaderd. We hebben een mooi pand, vlakbij het station, gevonden om de nieuwe zaak te starten. De gemeente toont ambitie: de stad groeit en daar hoort ook een toprestaurant bij.”

Mandy: “De gemeente had ook al onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en naar de vraag vanuit de markt naar een restaurant in het hogere segment. En daar kwamen positieve resultaten uit. Geluiden die we uit ons eigen netwerk hier ook al hadden opgevangen.”

Joann
Joann

Ontspannen en verwennen

Op het moment van dit interview is het pand van binnen nog volledig kaal. Maar door alle werkzaamheden heen schemert het concept van Joann. Tientallen bouwvakkers zijn druk bezig met het aanleggen van leidingen en afvoeren die het bedrijf duurzaam voordeel zullen opleveren.

Emiel: “We willen een bedrijf neerzetten dat rekening houdt met de eisen van nu. Zo zullen we niet op gas koken en zorgen we dat recycling en isolatie top zijn.” Mandy: “En ook de gastvrijheid wordt eigentijds. We zullen werken met één menu. Daardoor kun je efficiënt inkopen en waste minimaliseren. Maar het concept is vooral ontwikkeld omdat wij het zelf heerlijk vinden om zo uit eten te gaan. Wij genieten als alles ons vanaf het moment dat we binnenkomen uit handen wordt genomen.”

“Onze gasten hoeven straks ook niet na te denken over hun avond, ze kunnen erop vertrouwen dat wij alle keuzes al zorgvuldig voor ze gemaakt hebben. Zij hoeven alleen nog maar te ontspannen en zich te laten verwennen. Onze interieurarchitect doet ook luxe villa’s. Dat maakt het meteen huiselijker dan wanneer je alleen vanuit horecaconcepten denkt. Dat zorgt straks voor een eigen rust en charme. Zowel in het restaurant op de begane grond als in de vergaderzalen op de hogere etages.”


Het gerecht van Joann - Gepekelde snoekbaars met vulling van rivierkreeft en geitenyoghurt, sap van groene tomaat en veldzuring

Emiel: “Ik heb snoekbaars gepekeld en gevuld met geitenyoghurt en rivierkreeftjes. Daar serveer ik een vinaigrette van groene tomaat en zuring bij. Allemaal ingrediënten die hier uit de buurt komen.

Mijn stijl draait alleen maar om de smaak en een strakke presentatie. Ik houd niet van de poespas. Wat op het bord ligt, oogt eenvoudig en is super van smaak. De presentatie moet mooi zijn, maar mag niet afleiden van wat je eet. De smaken zullen uiteindelijk de gasten voor ons moeten winnen. Dit gerecht ziet er misschien eenvoudig uit, maar er zit veel techniek achter en het is heel smakelijk. Zoals met meer dingen geldt: het is heel moeilijk om het makkelijk te laten lijken.”

Ga naar FoodXperience