Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Kiezen voor Familie’. In deze rubriek zoomen we in op familiebedrijven. Wat zijn de voor- en nadelen van een familiebedrijf? Hoe verloopt de samenwerking tussen de generaties? En hoe zorg je voor een goede balans tussen traditie en vernieuwing?

Bij Vakantiehotel Der Brabander geldt het personeel ook als familie

In 1986 openden Marja en Rob Meurs hun Vakantiehotel Der Brabander, een klein hotelletje met 8 kamers onder aan de piste in Winterberg. Hier werden hun 4 kinderen geboren. En met de groei van het gezin, groeide ook het hotel. Nu heeft Der Brabander 84 hotelkamers, 28 appartementen en 95 mensen in dienst. Vooral op dat laatste is Rob enorm trots. “Onze mensen zijn het hart en de ziel van het bedrijf. We beschouwen en behandelen ze als onze familie.”

Goed personeel blijft altijd welkom

Dat het personeel als het grootste kapitaal wordt gezien, blijkt uit alles. Veel mensen blijven lang bij Der Brabander werken, of komen later in hun leven weer terug. “Goed personeel blijft altijd welkom”, vertelt Rob. “Net als hun kinderen. Na ruim dertig jaar is het nu zover dat er kinderen van oud-werknemers bij ons komen werken. Fantastisch toch?”

Familie Meurs

Er is inmiddels ook leidinggevend personeel van buiten de familie in dienst. Dat zijn voornamelijk mensen die in de loop der jaren zijn doorgegroeid. Middelste zoon Danny: “Het gebeurt zelden dat iemand van buiten direct in een leidinggevende functie start. Wij vinden het belangrijk dat ze eerst Der Brabander-taal begrijpen én spreken. Dat ze ons, ons concept en onze gasten begrijpen.”

Ondernemen met familie is een droom

Het is de droom van iedere ondernemer om samen met zijn familie een bedrijf te runnen, is de stellige overtuiging van Rob. “Dat is ondernemen met passie, liefde en traditie. Dit hotel is mijn levenswerk. Dat wil ik doorgeven!”

En dus begon Danny al op zijn derde in de zaak. “Toen mocht ik de schoenen van onze gasten poetsen tijden een middeleeuws themafeest”, vertelt de inmiddels 28-jarige Danny. “Geweldig vond ik dat! Zo groeide ik er langzaam in. Op mijn dertiende hielp ik al met afwassen, het ontbijt afruimen en de tafels indekken. Op mijn vijftiende begon ik als keukenhulp. En het heeft nooit als een verplichting gevoeld.”

Der Brabander

Hard werken maar ook veel qualitytime

Hotelier ben je zeven dagen per week. Rob: “Het is altijd druk en we werken vaak de hele week aan een stuk door. Maar dat betekent ook dat we ons wat meer kunnen veroorloven. Dat we als gezin ook samen kunnen genieten van het succes.” Die qualitytime met zijn gezin is voor Rob het allerbelangrijkste. “Ik was altijd thuis als de kinderen van school kwamen. We zaten tussen de middag minstens een uur met z’n allen aan tafel.”

Familie versus collega’s

Verandert de relatie als je familieleden je collega’s worden? Volgens Danny niet. “Onze band is altijd sterk geweest. Daar veranderde niets aan toen ik operational manager in het hotel werd. Mijn vader en ik lijken veel op elkaar. Daardoor begrijpen we elkaar zo goed en kunnen we af toe ook lekker tegen elkaar ingaan.” Rob vult aan: “De samenwerking gaat fantastisch, omdat we als gezin kijken naar ieders sterke punten. Ook hebben we de taken goed verdeeld. Iedereen doet precies wat bij hem past.”

“Natuurlijk zijn er wel eens woorden,” geeft Danny toe. “Wij zijn het soms niet eens met elkaar. Maar ondanks alle verschillen krijgen we het toch samen voor elkaar. Daar ben ik nou trots op. Dat we keihard werken en tegelijkertijd zo hecht zijn.”

Plannen voor de toekomst

Rob – nu 57 jaar – ziet zichzelf voorlopig nog niet met pensioen gaan. “Na zoveel jaar horeca kan ik niet zomaar achter de geraniums gaan zitten.” Toch hoeft hij ook niet altijd de scepter te blijven zwaaien. “Op een gegeven moment zal toch de rust komen, waardoor ik de zaken over kan dragen. Tot die tijd blijf ik meegroeien en ontwikkelen.”

Danny bereidt zich, samen met zijn broer Roy, langzaamaan voor op de dag dat ze de zaak van hun ouders gaan overnemen. “We willen onze huidige werkzaamheden in de komende jaren uitbesteden, zodat er ruimte ontstaat om ons te focussen op de taken die onze vader nu vervult.” Hoe Danny dit precies gaat doen, weet hij nog niet. “Ik hoop in ieder geval dat we dit als gezin kunnen blijven doen. Met mijn ouders erbij natuurlijk!”

Lees meer klantverhalen

Der Brabander