Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Uitgesproken concepten’. In deze rubriek passeren concepten de revue die iets heel bijzonders doen, of iets ‘simpels’ heel speciaal weten te maken. Ondernemers die durven te kiezen voor iets anders en uitblinken in originaliteit. We presenteren je de meest uitgesproken concepten, van zorg tot catering.

Cooking Highlander: modern middeleeuws barbecueën in een foodtruck

Cooking Highlander begon als een Keltisch cateringconcept. Maar de foodtruck trok al snel de aandacht van folk- en kasteelfestivals door heel Nederland. Vader Peter en zoon Michael Müller noemen het inmiddels een Bourgondische barbecue. Zeer uitgesproken is de slinger-grill die Peter ontwikkelde: een ronde grill aan kettingen, opgehangen in palen, die je boven het vuur kunt ‘wiegen’ zodat al het vlees gelijkmatig roostert. “Dat paste destijds perfect bij de uitstraling van de festivals. En nog altijd is het een onderscheidende eyecatcher.”

Succesvolle barbecueformule

Vader en zoon runnen Cooking Highlander samen. Peter is chef-kok en oprichter, Michael staat al sinds het begin achter de bar. Na het afronden van zijn studie marketing zetten hij die expertise in voor de doorontwikkeling van het bedrijf. “De basis blijft dat het een goede barbecue is waarbij we koken boven houtskoolvuur met verse ingrediënten. Maar de aankleding en producten zijn veranderd."

cooking highlander

"We zijn nog steeds aanwezig op de nichefestivals maar door van puur Keltisch of middeleeuws cateren meer op te schuiven naar de Bourgondische eetstijl, is Cooking Highlander aantrekkelijker voor een bredere doelgroep en welkom op meer festivals. “Iedere zomer staan we bijvoorbeeld op theaterfestival Noorderzon in Groningen. In de winter doen we veel catering op aanvraag en staan we ook op evenementen als WinterWelVaart in de Noorderhaven. Cooking Highlander is overal goed op zijn plek.”

cooking highlander
Cooking highlander

Pure producten blijven de basis

Ook al heeft het concept een andere uitstraling gekregen, de basis onder de kookfilosofie is onveranderd. “We kiezen nog steeds voor de pure producten. En ook daarin gaan we mee met onze tijd en proberen we de vraag van de festivals zo goed mogelijk te beantwoorden. Zo zijn onze producten niet meer alleen gericht op vlees en barbecue.

We serveerden altijd al een mooie zalmmoot of gamba’s van de barbecue en ontwikkelden een paar jaar geleden ons eigen knoflookbrood. Dat bakken we in boter en knoflook en beleggen we vervolgens met kruidige kwark. De consument kan vervolgens zelf kiezen uit een groot aanbod aan toppings. Het succes zit hem in onze pure ingrediënten, alles zelf gemaakt, eenvoudig maar smaakvol.”

Duurzame vernieuwing met behoud van Groningse roots

De nieuwe ideeën van Michael vullen het succesvolle concept van Peter goed aan. “We willen doorgroeien. We ontwikkelden daarom ook een veganistisch gerecht met aubergines van de barbecue met tomaat en basilicum.” Duurzaamheid is sowieso een belangrijk thema voor Cooking Highlander. “We proberen te werken met biologisch of lokaal vlees, werken energiezuinig en onze disposables zijn afbreekbaar. Dat vinden wij logisch.”

Michael en Peter zoeken vernieuwing niet alleen in de breedte van het aanbod, maar ook in het verdiepen in nieuwe technieken. “Naast het grillen zijn wij ook veel bezig met het roken van vlees. We vernieuwen voortdurend, maar zonder onze Groningse roots uit het oog te verliezen. Cooking of smoking: het blijft eten van het boerenland: eerlijk, lekker en royaal.”

Lees meer uitgesproken concepten