PASTRY BY MAURITS VAN DER VOOREN

INSPIRATION BY CREATION

Op maandag 11 maart 2019 won Maurits de prestigieuze Dutch Pastry Award. Dit is een patisseriewedstrijd op het hoogste niveau, waarbij de deelnemers een showstuk en een desserttaart moeten maken met uitsluitend eetbare materialen.

Opgegroeid tussen patisserie

Eigenlijk kon Maurits niet anders dan dit vak kiezen: hij komt uit een echte banketbakkersfamilie. Drie generaties lang - sinds 1918 - had de familie Van der Vooren een succesvolle keten banketbakkerijen in Haarlem en omstreken. Met vijftien winkels en 81 man personeel was Banketbakkerij Van der Vooren zeker geen kleine speler. Maurits had de zaak over kunnen nemen van zijn vader. “Als kind liep ik altijd rond in de zaak, maar ik wilde graag breder. De zaak is nu verkocht.”

Het mooie van patisserie

“Patisserie is vaak het ondergeschoven kindje”, vervolgt Maurits. “Ik vind het juist leuk om er extra aandacht aan te besteden. Met een dessert kun je ‘gekkere’ dingen doen, je kunt er heel goed een thema in terug laten komen. In een voorgerecht kun je niet met een klokje of sneeuwpopje aankomen, in een dessert wel.”

Constant creatief brein

De inspiratie voor een nieuw dessert haalt Maurits eigenlijk uit alles. “Het begint in mijn hoofd met structuren. Ik denk dan in geleitjes, gelletjes, crèmepjes, krokantjes. Ik maak ook vaak alvast het bord op, niet per se met de juiste ingrediënten maar voor mijn beeld. Het is nooit in één keer goed. Ik woon bij Delft in de buurt en in de tijd dat ik van Noordwijk naar huis rijd, heb ik al tien manieren bedacht hoe het gerecht nog gaver kan. Voor het slapen zet ik dat allemaal in mijn telefoon en ’s ochtends op de zaak ga ik er meteen weer mee aan de slag. Ik probeer het vaak zo gek mogelijk te maken, afspuiten, airbrushen, glitters… Als ik het dan eindelijk goed vind, maak ik meteen een foto voor op Instagram.

Bijna elke dag plaatst hij wel een foto van een nieuw dessert of een ander mooi opgemaakt bord. Maurits: “Ik vind Instagram zo tof, omdat je precies kunt volgen wat jij interessant vindt. Als ik erop kijk, zie ik alleen maar eten voorbij komen. Ik zie wat de chefs van ’s werelds 50 beste restaurants doen. Daar haal ik inspiratie uit.”

Één op één iets overnemen, doet hij nooit. “Je haalt er een element uit. Eén ingrediënt uit een voorgerecht van een Spaans sterrenrestaurant gebruik ik dan bijvoorbeeld in een tussengerecht.”

ban_spc_patisserie_maurits_1610_747x1026.jpg

 Benieuwd naar de recepten van Maurits? Op FoodXperience.com/maurits kunt u ze bekijken!

ban_spc_patisserie_klok_nr1_1610_747x498.jpg
ban_spc_patisserie_klok_nr2_1610_747x498.jpg
ban_spc_patisserie_klok_nr3_1610_747x498.jpg
ban_spc_patisserie_klok_nr5_1610_747x498.jpg

Meer over patisserie bij HANOS

Inspiratie en recepten op het gebied van patisserie

Ontdek de wereld van patisserie bij HANOS. Maak kennis met ons unieke assortiment en laat u inspireren!

Lees meer