Glutenvrij

In uw horecagelegenheid kunt u gasten ontvangen die glutenvrij moeten eten. Mensen met de auto-immuunziekte coeliakie moeten levenslang een glutenvrij dieet volgen om klachten te voorkomen. Naar verwachting neemt de vraag naar glutenvrije gerechten in de horeca fors toe de komende jaren. Dit vergt extra aandacht van u en uw medewerkers. Wij geven u graag tips die u ondersteunen tijdens het inkopen, bereiden en serveren van glutenvrije gerechten, zodat uw gasten veilig bij u kunnen eten.

Wat is gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan-tarwe. Gluten komt in veel producten voor. Natuurlijk in brood, koekjes, pasta en andere deegwaren maar ook in producten waar je het niet verwacht. Zo bevatten onder andere bier, drop, sauzen en dressings (soms) gluten. Gelukkig is er voor veel van deze producten een glutenvrij alternatief.

Glutenvrije bereidingen

Wij weten dat het niet makkelijk is om in een drukke keuken glutenvrij te werken. Daarom vindt u bij ons een uitgebreid glutenvrij assortiment. Zo ook dit glutenvrij brood, klein (per stuk) verpakt en diepvries geleverd, zodat u altijd ‘vers’ en veilig glutenvrij brood in huis heeft. Deze diepvries varianten zijn smakelijker (lees: minder droog) dan gasverpakte versies.

Tips & Tricks

  • Weet dat waarschijnlijk ruim 95% van de producten in de keuken al glutenvrij is of in een glutenvrije variant (van dezelfde prijs) beschikbaar. Denk aan producten als mayonaise waarvan het merendeel glutenvrij is of maïzena (Duryea en Knorr) om soepen en sauzen mee te binden. Er zijn zelfs meerdere kant en klaar producten glutenvrij zoals de bouillons & sauzen van Chef en Knorr.
  • Bewaar glutenvrije etenswaren altijd apart en hoger dan glutenbevattende producten. Plak eventueel een 'glutenvrij-sticker' of algemene sticker met tekst op de bewaardoos.
  • Gebruik schone keukenapparatuur, pannen, schalen, borden, handdoeken, theedoeken en vaatdoeken voor het bereiden van een glutenvrije maaltijd.
  • Gebruik een schone snijplank en een schoon mes of maak deze schoon met water en sop en droog met een doek voor eenmalig gebruik (bijvoorbeeld Tork).
  • Maak de oven vrij van kruimels voordat er glutenvrije producten in worden gebakken of gebruik producten in ovenbestendige folie.
  • Frituur glutenvrije producten niet in een frituurpan waar glutenvolle producten in worden gefrituurd, zoals bijvoorbeeld bitterballen of frikandellen. Een frituurpan waar alleen friet in wordt afgebakken, kan wel gebruikt worden voor glutenvrije producten (Let op! Een enkele frietsoort bevat wel gluten om te zorgen voor een extra krokant laagje. Controleer bij deze friet daarom goed de ingrediënten op het etiket).
  • Was uw handen voorafgaand aan de bereiding van glutenvrije gerechten en let erop dat er geen kruimels op de kleding zijn achtergebleven die in de gerechten terecht kunnen komen.
  • In onze webshop kunt u aan de linkerkant filteren bij 'Allergenen (bevat geen)' op ‘gluten’, waardoor u heel gemakkelijk kan bekijken welke producten glutenvrij zijn.
  • Wilt u nog meer informatie? De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft een website met veel informatie voor horecaprofessionals.
ban_cap_glutenvrij_onsassortiment

In ons assortiment

  • Meel voor wit brood
    23250000 | pak 900 gram
  • Broodmix bruin
    23202090 | pak 1000 gram
  • Spekulatius speculaas glutenvrij
    28012670 | doos 100 gram
  • Padina Italiaanse wraps glutenvrij
    28050030 pak 2 stuks
  • Pizzabodems glutenvrij
    28100707 | pak 2 stuks
  • Tartelettebodems glutenvrij gebaksvormpjes
    28056088 | pak 2 x 4 stuks
Bekijk meer glutenvrije producten

Meer culinaire inspiratie

HANOS is meer dan een internationale horeca groothandel, u vindt bij ons niet alleen al uw horecabenodigdheden, maar ook al uw culinaire inspiratie en kennis onder één dak. Een plek waar ambacht en gastronomie samenkomen. Lees meer over actuele thema’s, onze productengroepen, onze concepten en onze masterclasses & activiteiten.

Lees meer