Duitse wijn

Duitse wijn

Duitsland, het ‘moezeltje’ en de overige zoetige witte wijnen behoren inmiddels over het algemeen tot het verleden. De nieuwe Duitse wijnsoorten met voorop de riesling blinken uit door hun zuiverheid en elegantie. Duits rood is inmiddels geen vreemd begrip meer in de wijnwereld.

Bekijk alle Duitse wijnen

Maak kennis met een selectie Duitse wijnhuizen

Hieronder vindt u een selectie van onze Duitse wijnhuizen met vermelding van de wijnstreek. U kunt ook via het menu aan de linkerzijde direct naar uw favoriete wijnhuis navigeren. 


Schloss Johannisberg - Rheingau


Het meest prestigieuze wijngoed uit Duitsland is ongetwijfeld Schloss Johannisberg in Rheingau. Ze zijn wereldberoemd om hun rieslings. Sinds 817 wordt hier al wijn gemaakt en sinds 1720 wordt er 100% riesling geproduceerd. Hiermee is het wijngoed het oudste riesling wijngoed ter wereld. Schloss Johannisberg ligt centraal in het gebied en kent een rijke historie.

Oorspronkelijk was het wijngoed een klooster dat later als kasteel in gebruik werd genomen. Ooit is het zelfs in bezit geweest van het Nederlandse vorstenhuis. De wijnen zijn de meest elegante van het Rheingau gebied en naarmate ze ouder worden, winnen ze aan balans en soepelheid.

Schloss Johannisberg

(terug naar boven ↑)


Schloss Proschwitz - Saksen


Schloss Proschwitz ligt in Saksen, de kleinste en meest noordelijke wijnstreek van Duitsland. Schloss Proschwitz is het grootste privé wijnbezit van deze regio. Met hun 90 hectare wijngaard liggen ze langs de Elbevallei op de top van rode granietrotsen in Meissen, een plaatsje dichtbij Dresden.

De grond is hier perfect voor het aanplanten van edele druivensoorten zoals goldriesling en elbling, soorten die verder in Duitsland weinig aangeplant worden. Het schloss is eigendom van Prinz zur Lippe. Hij heeft zich tot doel gesteld om complexe, maar elegante wijnen te produceren.

Schloss Proschwitz

(terug naar boven ↑)


Weingut G.H. von Mumm - Rheingau

G.H. von Mumm is opgericht in 1822. Het bezit tegenwoordig 60 hectare aan wijngaard waarvan 83% beplant is met riesling, 12% met spätburgunder en 5% met weissburgunder. De wijnen behoren tot de meest karaktervolle van de Rheingau.

In de smaak van de wijnen komt de mineraliteit van de bodem sterk naar voren. Bij de riesling wordt dit gecombineerd met een fijne elegante zoetheid en bij de spätburgunder ontwikkelt zich hierdoor een mooie volle smaak.

Weingut G.H. von Mumm

(terug naar boven ↑)


Grans-Fassian - Moezel

De boetiekwijnmakerij Grans-Fassian ligt in Leiwen aan de Moezelvallei, één van de oudste wijnbouwgebieden in Duitsland. De Moezelvallei staat bekend om zijn indrukwekkende steile wijngaarden met een bodem die hoofdzakelijk bestaat uit leisteen.

De familie bezit 32 hectare aan wijngaarden met voornamelijk riesling (90%). De beste wijngaardsites Laurentiusplay, Apotheke, Hofberg en Goldtröpchen zijn ingedeeld in de hoogste categorie van de VDP. GROSSE LAGE.

Grans-Fassian

(terug naar boven ↑)


(terug naar boven ↑)


Donatushof - Moezel

In de feinherb riesling-wijn zit een verfijnde druivenkwaliteit verborgen. Michael Frank van Donatushof verzorgt de wijnstokken zorgvuldig met de hand. Een groot deel van de 34 hectare van het wijnbouwareaal wordt organisch bemest.

Als professioneel opgeleide wijnbouwer en wijnbouwtechnicus beheert Michael Frank sinds 2003 het familiebedrijf met veel passie en geeft hij de wijnen zijn eigen persoonlijke noot. Hij vult het familiebedrijf aan door de nieuwste knowhow en zijn innovatieve in de praktijk te brengen.

Donatushof

(terug naar boven ↑)


Mayschoss-Altenahr - Ahr

In 1868 kwam de Mayschosser Küster J.P. Cossmann op een idee, wat verstrekkende consequenties zou hebben. In die tijd was het gebruikelijk dat de wijnmakers hun producten als bulk wijn verkochten aan rondreizende inkopers van wijn. Maar hij stelde hen voor om zelf de wijnen samen te stellen en te verkopen. Uit dit idee ontstond de eerste officieel geregistreerde wijncoöperatie ter wereld. Ze waren toen en zijn nu nog steeds zeer succesvol met fruitige en mineraal pittige wijnen. Vooral de rode druiven karakteriseren onze wijngaarden. De rotsachtige bodem en droge stenen muren van de steile terrassen slaan de zonnewarmte op en zorgen voor een mild klimaat, dat doet denken aan de Franse Bourgogne.

De eerste steen voor de vatenkelder werd 150 jaar geleden gelegd en is sindsdien het kloppende hart van de coöperatie. Het is vandaag de dag een cooperatie met 432 leden. De wijncoöperatie Mayschoss trad in 1982 toe tot de Winzergenossenschaft Altenahr en is in 2009 geassocieerd met het wijnbedrijf Walporzheim. Samen beheren ze een kwart de wijngaarden van de Ahr-vallei.

Mayschoss-Altenahr

(terug naar boven ↑)