De kaart van The Gin Sum Club

Gevestigd in een markant, honderd jaar oud bankgebouw in Haarlem, ademt The Gin Sum Club (TGSC) de atmosfeer van een Londense herensociëteit. Het is een restaurant dat een keur aan gins en tonics combnineert met dim sum en Aziatische gerechten die de gast aan tafel deelt. "Licht, fris en Aziatisch. Dat is mijn ding", aldus chef-kok Joey de Vries.

Speelde crowdfunding een rol bij The Gin Sum Club?
“Hoewel we in een bankgebouw zitten, weet iedereen dat banken niet meer zo scheutig zijn. Thierry heeft founders gezocht via crowdfunding. Dat ging ongelooflijk snel. In no-time was het beoogde bedrag binnen. Thierry kent bijna heel Haarlem. Bij de entree hangt een plaquette met de namen van alle founders.”

Gaan de dim sums per stuk?

“Gasten bestellen dim sum per vier stuks voor bedragen die royaal onder een tientje liggen. De sharinggerechten zijn geportioneerd als voorgerechten en worden geserveerd op mooie borden die we centraal op tafel zetten. De gerechten kosten 10 tot 15 euro. Voor 64 euro kan de gast verschillende gerechten laten opdienen.”

Is dim sum de nieuwe bitterbal bij de borrel?

“Eerlijk gezegd, dat hadden wij inderdaad een beetje verwacht. Wij dachten dat dim sum zou worden besteld als een soort snack. Toch gebeurt dat niet. Eigenlijk bestellen veel gasten dim sum als een soort amuse voorafgaand aan een sharingdiner.”

Ik zie nergens een bord met een suggestiemenu?

“We hebben altijd een zevengangenmenu. Wat dat is, vertellen we aan tafel. In veel restaurants zie je dat mensen steeds vaker het menu bestellen. Bij ons kiest tot op heden 80 procent van de gasten à la carte. Dat is misschien omdat ons restaurant pas open is. Na de eerste weken merkte ik wel dat het aantal gasten dat voor het menu kiest, toeneemt.”

Kook je ook met gin?
“Met gin, tonics en garnering is heel veel te doen. Eigenlijk zijn het soms net kleine gerechten in een glas. Op de kaart hebben we oesters met gin. Het is zeker mijn bedoeling in de toekomst meer met gin en tonic te gaan koken.”

Zijn gin en dim sum blijvertjes?

“Gin is nu heel erg hip. Dim sum ook. Maar het is natuurlijk niet gezegd dat dit over een aantal jaren nog zo is. Daarom hanteert The Gin Sum Club ook prominent de afkorting TGSC. Bij zo’n afkorting kun je als het nodig is iets anders serveren dan gin en dim sum. Overigens is het zeker de bedoeling van Thierry om meer TGSC’s te gaan openen in andere steden.”

Signatuurgerecht
Kokos-ei, kingkrab, passievrucht, bosui, koriander en cashew. Een mooi voorbeeld van de sharinggerechten van Joey de Vries. Signatuur: smaakbalans bereiken met Aziatische en Europese ingrediënten. Bekijk het recept.

Benieuwd naar de rest van het interview? U leest het in de Courant 13.

ban_nic_kaart_van_gin_sum_club_eigenaar_1606_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_gin_sum_club_gerecht_1606_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_gin_sum_club_interieur_03_1606_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_gin_sum_club_interieur_02_1606_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_gin_sum_club_interieur_01_1606_747x498.jpg