De kaart van La Cucaracha

Je waant je in het decor van een levensechte Mexicaanse cantina. Net zo authentiek als de atmosfeer, zijn de ingrediënten en de gerechten. Kruiden en pepers komen in veel gevallen uit de eigen kas in de tuin van Silvio Platje. Platje’s restaurant La Cucaracha is al ruim twee decennia een vaste waarde op de culinaire kaart van Zwolle.

Was alles wel verkrijgbaar toen je begon?
“Zeker niet. Lang niet alle ingrediënten waren beschikbaar in Nederland. Voordat we dit restaurant openden, maakten we een culinaire reis. We kochten op de grote markt in Mexico City veel zaden voor kruiden en pepers. Die kweekte ik op in mijn eigen kas. Dat doe ik nog. Hoewel alles nu wel vers verkrijgbaar is, zijn er nog altijd veel Mexicaanse restaurants waar zelfs de guacamole niet zelf gemaakt is.”

Zelf gekweekt , hoe vertel je dat de gasten?

“We lichten dat toe aan tafel, maar laten het ook zien. Als de planten groot genoeg zijn, dan brengen we ze in potten naar het restaurant. De gasten kunnen dan zelf de pepers zien groeien, zoals de jãlapenos, de tabasco en de serranopepers. Elke plant levert wel 800 tot 900 gram pepers op. Als gasten er prijs op stellen, kweek ik voor hen thuis wat extra plantjes.”

Hoe houden jullie de schwung erin?

Chef-kok Eric Reezigt zegt: “De grootste kracht van Silvio en Jo is dat zij een thuis gevoel creëren. Samen met de gasten, maar ook zeker met hun medewerkers.” Silvio Platje: “Sommige mensen werken al twintig jaar bij ons. We zijn hier als het ware één grote familie. Eén keer per jaar koken wij thuis voor de medewerkers en hun gezin. Hetzelfde gevoel stralen we uit naar onze gasten; ik vind het gewoon leuk om het mensen naar de zin te maken. Om de aandacht vast te houden, schuwen we bijzondere acties en creaties bovendien niet.”

Zoals?
“In ons El Gusto-menu hadden we een tijdje terug als dessert een variatie op het Hollandse patatje oorlog, Mexicaanse patat drugsoorlog. Dat was een friet van churros, met een mayonaise van vanille, satésaus van chocolade en uitjes van ananas. Zoiets trekt de aandacht, ook op sociale media. Als de Hollandse nieuwe in het land is, combineren we een tortilla met gerookte haring. Sowieso is het de kunst om creatief te blijven en het toch betaalbaar te houden. De Mexicaanse keuken is per slot van rekening een volkse keuken.”

Mexicaanse gerechten lenen zich goed voor delivery.
“Ik weet dat maaltijdbezorging flink groeit in Nederland. Toch ben ik niet van plan daarmee te beginnen. Het past niet bij ons, vind ik. Wel kunnen klanten bij ons gerechten afhalen en verzorgen we op verzoek catering op locatie. Maar bezorging zou voor ons restaurant een veel te grote belasting vormen op uren dat het toch al druk is in de keuken.”

Tot slot, is Cucaracha geen vreemde naam?

Silvio Platje lacht: “Ik houd er wel van om het een beetje anders te doen. Cucaracha heeft inderdaad een rare betekenis, het betekent kakkerlak. Vooral ook in overdrachtelijke zin, de kakkerlakken in de politiek, de corruptie, enzovoorts. Een beetje een tegendraadse naam, dat past goed bij mij.”

ban_dekaartvan_lacucaracha_exterieur_1606_747x498
ban_dekaartvan_lacucaracha_chefs_1607_747x498
ban_dekaartvan_lacucaracha_gerecht_1607_747x498
ban_dekaartvan_lacucaracha_interieur_1607_747x498
ban_dekaartvan_lacucaracha_bordje_1607_747x498