De kaart van Bij Raggers

Pure smaken, fijne bijpassende wijnen. Die moet je niet alleen proeven, die moet je beleven. Het is de missie van kok Cor en gastvrouw Sjaan Raggers. Cor zweert bij diepe smaken. Zoals een biet die al zijn smaaktonen op de tong ontvouwt. Sjaan kiest bijpassende wijnen die de beleving verder verdiepen. Treed binnen Bij Raggers in Noordwijk.

ban_dekaartvan_bijraggers

Ontvangen jullie voornamelijk toeristen of meer gasten uit de regio?
“Ik schat dat ongeveer 75 procent van onze gasten uit Noordwijk en omgeving komt. De overige gasten komen uit het buitenland en de rest van Nederland. In alle groepen hebben we veel vaste klanten. We kennen zelfs een verhaal van gasten die elkaar in Zürich tegenkwamen en van elkaar ontdekten dat ze vaak bij ons hadden gegeten.”

De invloed van het weer is groot?
“Zeker. Als het mooi weer is, komen er veel mensen op ons restaurant af. In de herfst en de winter moeten wij het vooral hebben van onze vaste gasten. Als die in de zomer op vakantie zijn, vullen de toeristen dat gat mooi in. Er zijn trouwens veel toeristen, ook buitenlandse, die altijd weer terugkomen. Zo zijn er een aantal Duitsers die elk jaar eerst bij ons reserveren en daarna pas de overnachting regelen.”

Opmerkelijk is jullie Silvesteravond...
“Ja, dat is inderdaad bijzonder. Op oudejaarsavond serveren wij van 21.00 tot 00.00 uur een Silvesterdiner met alles erop en eraan. Er zijn natuurlijk niet veel restaurants in Nederland die zoiets doen. 99 procent van de gasten is Duits. Sommigen reserveren al een jaar van tevoren. Het s altijd vol.”

De bekende dranken voeren jullie niet?
“Wij willen verrassen. Dus schenken we niet whisky’s, cognacs en wijnen die de mensen thuis al drinken. Wij willen graag onze gasten kennis laten maken met dat wat ze nog niet kennen. We hebben wijnen uit allerlei landen. Whisky on the rocks serveren we zoals het hoort; niet met ijs maar met koude kiezelstenen uit de diepvries. Voor ons kaasplateau geldt hetzelfde. Zo voeren we een paar mooie Nederlandse kazen die bijna niemand kent.”

Jullie denken goed aan de vegetariërs...
“Vanaf het begin hebben we een vegetarisch menu. Het staat ook op de homepage van onze website. Het vegetarisch menu moet net zo goed zijn als de rest. Ik heb de ingrediënten altijd op voorraad. De kwaliteit moet buiten kijf staan.”

Over mooie beoordelingen hebben jullie geen klagen!
“We doen standaard mee aan de jaarlijkse Restaurantweek van Dining City. Sinds 2008 staat ons restaurant bijna altijd bij de eerste drie van de regio. Drie keer zijn we zelfs uitgeroepen tot winnaar in de regio noordelijk Zuid-Holland.”

Signatuurgerecht
Mooie pure smaken die zich verdiepen in de mond en door de wijn nog extra cachet krijgen. Dat is de culinaire missie van kok Cor Raggers en vinoloog Sjaan Raggers. De pure smaken komen onder meer tot uiting in hun signatuurgerecht: de gelei van kreeft met daarop op lage temperatuur gegaarde zeeduivelwang met kingkrab, kletskoppen van sesam, rouleau van Noordzeekrab en gel van meloen.

Wilt u meer lezen over Bij Raggers? U leest het in Courant 17.


 

ban_nic_kaart_van_raggers_interieur_1608_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_raggers_gerecht_1608_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_raggers_terras_1608_747x498.jpg