5 wijntrends voor 2022

Wat schenken we dit jaar? Met Maarten Demmenie en Ginger de Boer van Fourcroy wijnkopers kijken we naar de wijnkaart van 2022. En daarna, “want wijn is niet zo grillig als mode”, volgens Ginger. “Er is niet elk seizoen een nieuwe kleur, er gaat veel tijd overheen voordat trends zich echt vestigen. Hypes, daar doen wij niet aan mee.” Het smaakprofiel van wijndrinkers blijft constant: “De meeste mensen zoeken toch een wow-factor, ze willen bij de eerste slok verrast worden met een wijn die hoog op smaak is.”


Deze 5 trends spelen nu in de wereld van wijn

1. Kiezen voor kwaliteit

Wijnliefhebbers trekken met liefde hun portemonnee voor die ene goede fles wijn. Gemiddeld drinken mensen steeds minder wijn, maar de verkoop van exclusieve flessen stijgt. De flessen die ontkurkt worden zijn over het algemeen van hoge kwaliteit. Zeker in coronatijd schoot de wijnbesteding omhoog en grepen mensen vaker naar een ‘verwenwijn’.

“Mensen kiezen voor de traditionele etiketten met een bekende naam en een klassiek chateau erop afgebeeld”, vertelt Ginger. “Traditionele wijn­huizen zoals Domaines Ott en Bernardus zijn populair. Deze merken zijn iconisch, dat geeft een gevoel van zekerheid. Mensen kiezen vaak voor het vertrouwde, zoals Amarone-­wijnen of de grote Bourgogne-­klassiekers. De populariteit van houtgelagerde chardonnay en lichtgekleurde rosé uit de Côtes de Provence blijft ook onver­minderd groot.”

Kiezen voor kwaliteit | Wijntrends voor 2022

2. Bubbels

Een glaasje bubbels als aperitief? Jarenlang moest de nuchtere Nederlander er niets van hebben, maar er is een omslag gaande. De wijnkopers van Fourcroy zien in hun cijfers dat champagne en prosecco in de lift zitten. “Het lijkt wel alsof mensen het leven intensiever zijn gaan vieren”, zegt Ginger.

“Nederland is geen land waar traditioneel gezien veel mousserende wijnen gedronken worden, mensen drinken champagne vaak alleen bij een oliebol tijdens oud en nieuw. Maar nu lijkt een grote groep opeens de toegevoegde waarde van een bubbeltje te zien: het maakt je pallet schoon, het maakt een avond tafelen compleet en het is gezellig om samen te drinken.

Bubbels | Wijntrends 2022

3. Groot, groter, grootst

Je gasten een decadente drinkervaring geven? Dan helpt het om een magnumfles te kiezen. Vooral bij wit, rosé en mousserende wijnen komen die megaflessen veel voor. “Het draagt bij aan de beleving wanneer je glas aan tafel wordt volgeschonken uit zo’n grote fles van twee liter of meer”, legt Ginger uit.

“Dat ziet er gewoon indrukwekkend uit. We zien zelfs dat gezelschappen van zes of acht man tegenwoordig vaak een magnumfles bestellen. Opvallende flessen – bijvoorbeeld in glimmend goud of een bijzondere ananasvorm – doen het trouwens ook goed.”

Magnumflessen | Wijntrends 2022

4. Liever lokaal

Chefs gebruiken al langer groentes uit eigen tuin of vlees van de boer om de hoek. Ook de sommeliers haken nu steeds vaker in op die lokale trend. Nederlandse wijnen krijgen een vaste plek op de kaart, zeker na de kwaliteitsslag die de afgelopen jaren is gemaakt.

“Het assortiment blijft wel klein”, vertelt Maarten, “want niet alle druivenrassen gedijen goed in de Nederlandse grond.” Maar daar komt misschien verandering in: “Er wordt volop gespeculeerd over de effecten van klimaatverandering, die van Nederland wel eens een echt wijnland kunnen maken.”

Lokale wijnen | Wijntrends 2022

5. Duurzaamheid

Zeker jonge wijndrinkers schenken graag zonder schuldgevoel een glaasje in, daarom kiezen ze het liefst voor wijn die duur­zaam is geproduceerd met aandacht voor mens en milieu. In het wijnschap prijkt op steeds meer etiketten een vegan of Fairtrade­-keurmerk, en ook de termen biologisch, bio­dynamisch en natuurwijn komen veelvuldig voorbij.

Biologische wijnboeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en producenten van natuurwijnen gebruiken zelfs helemaal geen kunstmatige hulpmiddelen in hun boomgaard, flessen en wijnkelder. Biodynamische wijnboeren hebben een haast spirituele aanpak: zij stemmen hun oogst­ en snoeiwerkzaamheden af op de zon­- en maanstand. Deze trend is wel heel regiogebonden, merkt Maarten op: “In de grote steden zijn er een paar zaken die veel met natuurwijnen werken, maar in de rest van het land is daar minder vraag naar.”

Duurzaamheid | Wijntrends 2022

De laatste ontwikkelingen in onze branche

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘De nieuwe realiteit’, waarin we de laatste ontwikkelingen in onze branche verkennen. Laat je verrassen door nieuwe trends, van plantaardig(er) eten en alcoholvrij bier tot de transitie naar duurzaam ondernemer­schap.

Verder lezen

Fourcroy

» Onze partner in wijn: Fourcroy
‘Wijninkopers van Wereldklasse’: Fourcroy Nederland werkt met gerenomeerde wijnhuizen zoals Domaines Ott en Ramos Pinto.

Wijn bij HANOS

» De wereld van wijn
De wereld van wijn is continu in beweging. De ene druif wordt hip, terwijl een andere in vergetelheid raakt. Ontdek alle trends en ontwikkelingen.

Drank van de maand

» Drank van de maand
Heel het jaar vindt u iedere maand nieuwe een gin, een whisky, een likeur, een rum en twee wijnen in de spotlight. Ontdek de dranken van deze maand.