Beproefd & bewezen gezond eten

Daily Fresh Food kookt met kennis

Daily Fresh Food gebruikt inzichten uit de wetenschap en topsport voor hun sousvidemaaltijden. Jaarlijks maken ze meer dan zes miljoen conveniencegerechten voor ziekenhuizen, zorginstellingen en de horeca.


Voorvechters van sousvide

“We zijn begonnen als versproducent en ­leverancier. Een groenteboer, slager en visboer verenigden zich, zodat klanten nog maar één stop hoefden te maken voor hun versproducten. Al snel breidde het assortiment zich uit met voorgesneden groenten, geportioneerd en gebakken vlees en sous­videproducten. In die tijd, zo’n twintig jaar geleden, kookten alleen sterrenrestaurants nog met de sous­videtechniek. Maar wij zagen er potentie in, want je kan mooi procesmatig werken, de smaak is top en alle voedingsstoffen blijven behouden. We waren de allereersten die op grote schaal met de sous­vide­techniek aan de slag gingen voor een breed publiek.

Alles blijft behouden

Als je thuis een broccoli kookt, dan gaan alle vitaminen door het putje omlaag zodra je het kookwater afgiet. Bij sous­vide bereid je alles vacuüm, dus je verliest niets. Doordat je ingre­diënten op een constante lage temperatuur verwarmt, behoud je ook de textuur. Dus je hebt bite, je hebt smaak en je behoudt de vitamines. Veel meer kun je als chef niet wensen. Maar wat je er nog bij krijgt, is voedselveiligheid en een lange houdbaarheid.

Daily Fresh Food

Voor iedere patiënt de juiste voedingsstoffen en voldoende variatie

Voor onze gerechten werken we samen met artsen en wetenschappers en we hebben zelf voedings­wetenschappers en diëtisten in dienst. Ons eigen voedingsbeleid, een doorontwikkelde variant op de schijf van vijf, staat altijd centraal. Op basis daarvan maken we keuzes over hoe we een maaltijd lekker en gezond kunnen houden. Voor onze care&cure­-klanten zoals ziekenhuizen en zorginstellingen maken we uitgebalanceerde menucyclussen. Daarin is er elke dag keuze uit meerdere menu’s, waarmee patiënten altijd de juiste voedingsstoffen binnen­ krijgen en voldoende afwisseling hebben.

Daily Fresh Food

Gezond en lekker moet goed in balans zijn

Natuurlijk mogen mensen best een keer patat eten. Je moet ook van het leven genieten, je hoeft niet alleen maar gezond bezig te zijn. We gaan niet de strenge leraar uithangen, maar we sturen wel richting een gezonde balans. Eten was bij zorginstellingen lange tijd een ondergeschoven kindje, maar gelukkig wordt het steeds belangrijker. En het werkt: bij onze care&cure-­klanten gaat de patiënttevredenheid overal fors omhoog. Bij het Maastricht UMC+ ziekenhuis zit die op een 8,5.

Bestellen wanneer je wil

Bij het Zuyderland­ziekenhuis in Sittard hebben we een concept ontwikkeld waarbij je eten kunt bestellen wanneer je maar zin hebt. Als je een warme maaltijd wil, dan krijg je een warme maaltijd. Voor een goed herstel is eten belangrijk, dan helpt het wanneer mensen de hele dag door kunnen eten waar ze zin in hebben. Er zijn patiënten bij die om zeven uur ’s morgens een lekkerbekje bestellen. Dat kan.

Herstellen na zware etappes

We doen ook veel kennis op door onze samenwerking met topsporters. Zo hebben we de Lotto­-Jumbo­-wielerploeg een tijdlang van eten voorzien. Een wielrenner heeft na een zware etappe zes tot acht uur om te herstellen, daarna moet hij weer de fiets op. De juiste voeding is daarbij essentieel. Voor de ene etappe betekent dat meer vezels en koolhydraten, voor een andere juist een eiwitrijke maaltijd. Zo doen we veel ervaring op, en die kennis nemen we weer mee in de patiënten­voeding voor onze care&cure-klanten.

Soep met extra eiwit

Ziekenhuispatiënten hebben in feite dezelfde behoeften als wielrenners tijdens de Tour de France: die moeten ook herstellen. Dus we gebruiken in onze menu’s veel eiwitrijke ingrediënten als bonen, kip­filet en kalkoen. Op basis van onderzoek door hoog­leraar Luc van Loon hebben we ook speciale eiwit­rijke soepen ontwikkeld voor patiënten die een operatie hebben ondergaan. Uit zijn onderzoek blijkt dat je lichaam na een operatie veel baat heeft bij eiwitten. Dus nu krijgen patiënten na hun operatie als tussendoortje bijvoorbeeld een rode­currysoep met extra kidneyboontjes.

Voorzichtig met vezels

Elke sport heeft zijn eigen uitdagingen. Bij de topatleten van het NN Running Team zorgen we dat ze voldoende brandstof hebben voor hun Europese wedstrijden, en we hebben ook Maarten van der Weijden geholpen bij zijn tweede Elfsteden-zwemtocht. Rust en eten waren zijn belangrijkste veranderpunten voor zijn tweede poging. We hebben toen gekeken naar wat hij lekker vond, maar ook naar de voedingswaarden die hij nodig had. En er waren praktische overwegingen: hij kon bijvoorbeeld niet drie keer per dag naar het toilet gaan, dus we moesten opletten met vezels. We zorgden er bijvoorbeeld voor dat een pasta al voorgesneden was, zodat hij niet te veel hoefde te kauwen.

Daily Fresh Food

Om de vier uur serveerden we Maarten een warme maaltijd op een drijvend plateau met uitsparing voor een ovenschaal en een drankje. Tijdens het eten kon hij steeds drie minuten rust pakken. Na de finish bleek dat hij geen grammetje was afgevallen of aangekomen tijdens de tocht. Dat is vrij opmerkelijk. In tegenstelling tot zijn eerste poging had hij ook geen last van enorme eetbuien. Dat geeft wel aan hoe belangrijk de juiste voeding is.”

De laatste ontwikkelingen in onze branche

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘De nieuwe realiteit’, waarin we de laatste ontwikkelingen in onze branche verkennen. Laat je verrassen door nieuwe trends, van plantaardig(er) eten en alcoholvrij bier tot de transitie naar duurzaam ondernemer­schap.

Verder lezen

Daily Fresh Food

» Sous-vide bereide producten van topkwaliteit
Sous-vide bereide producten van topkwaliteit! Lees meer over de producten van Daily Fresh Food en de mogelijkheden voor u.

Convenience Shop

» Culinaire convenience shop
In onze culinaire convenience shop vindt u kwaliteitsproducten voor de foodprofessional voorbereid op gastronomisch niveau.

De vega(n) voorhoede

» De vega(n) voorhoede
Menukaarten moeten anders, vinden De Nieuwe Winkel, Yerba & Sparckitchen. Maak kennis met de voorvechters van verandering.